Hlavní obsah

Krize udeřila. Tato skupina je už bez práce, bez peněz a s nedoplatky

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Léto ve znamení dalších obav. Samoživitelky přicházejí o práci, musí zaplatit nedoplatky a potraviny zdražují. Ilustrační snímek.

Reklama

Nedoplatky za elektřinu či jiné služby mohou uvrhnout řadu nízkopříjmových skupin, jako jsou matky samoživitelky, do dluhové pasti. Paradoxně výhrou není ani přeplatek.

Článek

Mimořádná vládní opatření kvůli koronaviru v první polovině letošního roku tvrdě dopadla na rodiče, kteří zůstali sami na výchovu svých dětí. Situace nejčastěji matek samoživitelek se nelepší ani v létě. V mnohých domácnostech se hlavně finanční problémy dál zhoršují.

„Kvůli koronaviru jsem přišla o brigádu, tudíž o příležitost vydělat si nějakou tu kačku do rozpočtu,“ líčí situaci pro Seznam Zprávy Iveta z Rychnova nad Kněžnou a dodává, že jí do toho všeho přišel nedoplatek za vodu a teplo.

S podobnými problémy se svěřila i další matka samoživitelka Lucie ze Světlé nad Sázavou. „Vznikl mi dluh na nájmu, tak jsem musela oslovit neziskové organizace. Otec mi přestal platit i to málo, 2400 korun na čtyři děti,“ popisuje Lucie, které také zároveň přišel velký nedoplatek za elektřinu.

Ale i bez nedoplatků se dostávají některé samoživitelky do problémů. „Nejvíc mě teď asi trápí ceny v obchodě. Vše tak hrozně zdražilo a zvlášť tady u nás v širokém dalekém okolí jediný krám a majitel toho náležitě zneužívá. A co mě zas děsí, je září a opět nástup do školy,“ popisuje Lucie z Příbramska, podle které během koronakrize přestal posílat bývalý manžel peníze na děti.

Tíživou situaci samoživitelů během léta potvrzují i oslovené organizace, jež pomáhají rodičům, kteří zůstali na výchovu dětí sami.

A jde o soubor hned několika provázaných problémů – od ztráty zaměstnání až po nenadálé výdaje například na nedoplatky a fakt, že partneři přestávají na děti posílat peníze.

„Chodí nám tuna žádostí o pomoc,“ říká Dana Pavlousková, ředitelka neziskové organizace Klub svobodných matek. Zatímco před koronakrizí jim chodilo do klubu padesát až sto žádostí za měsíc, v červenci jich přišlo 320.

Podle Dany Pavlouskové relativně hodně matek samoživitelek přišlo o práci. A problém představuje i roční vyúčtování. Pokud přijde nedoplatek, rodič samoživitel se musí často kvůli tomu zadlužit. Pokud naopak přijde přeplatek, může tento příjem fakticky znamenat to, že domácnost nedosáhne na příspěvek na bydlení.

„Mimořádné dávky skončily a najíždí se zpátky do zaběhlých kolejí, stylem úlevy byly, teď je čas opět platit. Pokud k tomu ještě něco splácí a vypadl jim příjem, tak se dostávají do dluhové pasti,“ popisuje Žaneta Slámová, spoluzakladatelka projektu Fandi mámám, čím je letošní léto pro samoživitele specifické.

Neustále se jim proto hlásí velké množství matek s prosbou o pomoc, nejčastěji s tím, že přišly o brigádu nebo práci na částečný úvazek. Velmi citlivé jsou podle Žanety Slámové samoživitelky i na zdražování potravin. „Často jsou z menších měst, nemají příliš možností chodit nakupovat někam jinam,“ vysvětluje spoluzakladatelka projektu Fandi mámám.

Bude se to dál zhoršovat

Na druhou stranu je ale podle Žanety Slámové ve společnosti i stále nálada pomáhat. Dokazují to především data z jejich nově vzniklé aplikace Fandimat. Ta propojuje lidi, již potřebují pomoci, a ty, kteří chtějí pomoct.

„Hlásí se velké množství dárců, mysleli jsme si, že jich ubude, a neubylo. To je dobrá zpráva,“ konstatuje Žaneta Slámová, přesto následující měsíce vyhlíží s obavami.

Situace samoživitelů se ale podle oslovených organizací pravděpodobně bude dál zhoršovat. Kromě Žanety Slámové si to myslí i Dagmar Vogtová, koordinátorka projektu VašeVýživné.cz.

„Koronavirová krize dolehne na lidi až na podzim. Celkově je vidět na trhu práce, že se propouští, a to bude důvod toho, že nebudou platit výživné,“ predikuje Vogtová.

Podle ní se samoživitelé mohou lehce dostat do dluhové pasti. „Většinou jsou nízkopříjmoví, a pokud jim není placené výživné, tak jakýkoliv výdaj nad běžný měsíční výdaj je pro ně velkou zátěží,“ vysvětluje koordinátorka projektu VašeVýživné.cz

Reklama

Doporučované