Hlavní obsah

Křižovatka v Drysicích na dálnici D46 bude po přestavbě bezpečnější

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes poklepáním kamene slavnostně zahájilo přestavbu mimoúrovňové křižovatky v Drysicích na Vyškovsku na dálnici D46. Práce na doplnění připojovacích a odbočovacích pruhů však začaly už v pondělí.

Článek

V souvislosti s tím je od začátku týdne uzavřená nájezdová a sjezdová větev u exitu 7 Drysice a nájezd u exitu 12 Brodek u Prostějova. Předpoklad dokončení je na podzim 2022. Křižovatka pak bude bezpečnější, sdělil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

„Předmětem stavby je kompletní modernizace mimoúrovňové dálniční křižovatky Drysice, jejíž parametry již nevyhovují aktuálním vysokým dopravním intenzitám a nárokům na bezpečnost provozu. V rámci stavby zejména vybouráme stávající most, který je ve špatném stavu, a postavíme nový, který bude rozšířen. Zásadní je také doplnění odbočovacích a připojovacích pruhů, aby se zabránilo konfliktním situacím, ke kterým dochází při najíždění vozidel na dálnici. Zvlášť nebezpečná je aktuálně situace při nájezdu ve směru na Vyškov, kde není přes překážky řádně zajištěn bezpečný výhled,“ uvedl Mátl.

Dělníci také zbourají protihlukovou stěnu z roku 1983 a nahradí ji novými stěnami. Po obou stranách dálnice D46 postaví protihlukové stěny vysoké tři až 4,5 metru, které mají lépe chránit obyvatele obce Drysice před hlukem. Náklady na celou akci činí zhruba 200 milionů korun.

Silničáři nyní dokončují práce na opravách silnice I/52 v úseku Bavory-Dolní Dunajovice na Břeclavsku, zbývá dodělat vodorovné dopravní značení. Úsek o délce 5,4 kilometru by měl být průjezdný do konce tohoto týdne. Oprava zahrnovala odfrézování krytu, sanaci lokálních poruch a pokládku nového povrchu, na křižovatkách dělníci vybudovali ostrůvky. Loni ŘSD při uzavírce mostu přes vodní nádrž Nové Mlýny opravilo dva úseky silnice I/52 a křižovatku u Aqualandu. Úsek u obce Bavory je poslední opravovanou částí této silnice.

Reklama

Doporučované