Hlavní obsah

Kromě hejtmana Půty čelí v korupční kauze kolem zneužívání dotací i dalších šestnáct obžalovaných

Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale nakonec vyplaceny nebyly.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyři roky po zahájení trestního stíhání se soud v Liberci začne zabývat korupční kauzou, v níž je obviněný i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). V případu je celkem 17 obžalovaných, z toho čtyři právnické osoby. Hejtman, kterého policie podezřívá z přijetí statisícového úplatku, nařčení od začátku odmítá.

Článek

Hlavní linka případu se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Státní zástupce klade hejtmanovi za vinu, že před pěti lety přijal úplatek a zneužil své funkce. Půta měl jako tehdejší šéf řídícího výboru dotačního úřadu ROP Severovýchod dostat „všimné“ ve výši stovek tisíc a zajistit projektu dotaci.

Úplatek si podle žalobce Radima Kadlčeka hejtman údajně dohodl na podzim 2013 na benzinové pumpě Shell v Liberci, protože chtěl vyřešit své dluhy. Policie ale hejtmana při přijetí údajného úplatku nezadržela. Svá tvrzení ale opírá o několik indicií, přičemž tou nejsilnější je dokument s rozpisem částek u kódovaných jmen, který zajistila u zaměstnance firmy Metrostav. Suma 800 tisíc byla uvedena u přezdívky „Nejvyšší“, což je podle informací z odposlechů označení pro Půtu.

Půta dnes novinářům mimo jiné zopakoval, že nikdy žádný dluh neměl.

Právní zástupce libereckého hejtmana Tomáš Gřivna zároveň zdůraznil,  že sám Půta nebyl policií nikdy odposloucháván.

Státní zástupce Radim Kadlček, který před necelým rokem podal obžalobu za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů Evropské unie na sérii osob včetně Půty, příběh nicméně vidí jinak. Za podezřelé považuje konkrétně u hejtmana Půty například to, že se s lidmi kolem byznysu setkával na poněkud nestandardních místech, konkrétně u čerpací stanice.

„Myslím, že schůzky se odehrávají na různých místech. Například v kancelářích těch firem. Pro mě je poučením z té kauzy hlavně výběr těch osob, nikoliv výběr místa. Člověk, když má dostatek informací, tak je schopen vybrat dobře lidi, s nimiž se schází. A já jsem v tomto případě a v té době neměl dostatek informací,“ reagoval dnes na dotaz Seznamu, zda podobné jednání považuje za běžnou politickou kulturu, hejtman Martin Půta.

Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale nakonec vyplaceny nebyly.

Kriticky hodnotí postup Martina Půty i politická konkurence, například současný náměstek primátora města Liberec Jan Korytář (Změna), který byl v té době řadovým členem ROP Severovýchod.

„Za mě je to jednoznačně korupční kauza. Je to selhání hejtmana Půty. I když tady není ten přímý důkaz ve vzetí úplatku, je tu několik nepříjemných a silných indicií,“ říká Korytář, který se sám v jedné části složité kauzy ocitl v podezření, že na zmiňovaném seznamu příjemců úplatků figuroval pod přezdívkou „Nejčistší“. Suma u tohoto kódovaného jména byla 500 tisíc korun. Korytář nicméně mezi obžalovanými není. U soudu má ale vypovídat jako svědek.

Soud, který má v hlavním líčení vyslechnout všechny obžalované a zároveň sérii svědků, může podle některých expertů trvat déle než rok. Samotný spis případu obsahuje přes 20 tisíc stránek.

Reklama

Doporučované