Hlavní obsah

Kroměříž chce na staré motokrosové trati vybudovat trasy pro kola

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměřížská radnice plánuje stavbu tras pro horská kola, takzvaného singletrailu či singletracku. Zčásti by měly vzniknout na staré motokrosové trati v katastru místní části Těšnovice.

Článek

Singletraily a singletracky jsou lidem ve Zlínském kraji nyní k dispozici například u Vsetína, ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku nebo v Mysločovicích na Zlínsku. Podle kroměřížského místostarosty Vratislava Krejčíře (Piráti) je cyklistika, a to především terénní, stále populárnější. „Vybudování singletracku může velmi zatraktivnit území za jižní částí města,“ uvedl Krejčíř.

Singletrail je úzká jednostopá stezka pro horská kola. Má převážně hladký povrch a vlnitý profil, výjimkou nejsou ani technicky náročné úseky s kamenitými pasážemi nebo kořenité úseky. „Objevit se mohou také různé překážky, které cyklisty donutí ke změně směru a střídání tempa. Na singletracku narazíte i na ostré zatáčky, rychlé sjezdové úseky, terénní vlny, kde můžete s kolem nadskočit, zkrátka na vše, co jízdu v terénu dělá zábavnou a hravou,“ uvedl koordinátor městské mobility Martin Gabryš.

Podle místostarosty Karla Holíka (ČSSD) se dá očekávat, že singletrack v Těšnovicích by mohl v budoucnu hostit i závody. „Každopádně se bude jednat o další aktivitu města, která zlepší podmínky pro cyklisty v Kroměříži. V příštím roce by měl být za plaveckým bazénem vybudován okruh pro jízdu na kole v terénu, takzvaný pumptrack. Nedávno jsme také začali na silnice přidávat vodorovné dopravní značení, které usnadní cyklistům pohyb po městě,“ uvedl Holík.

Singletrail by doplnil již stávající trasy, které cyklisté mohou v širokém okolí využít. Lokalita se nachází asi čtyři kilometry od cyklostezky do Kvasic, která navazuje na cyklostezku podél Baťova kanálu, a také asi čtyři kilometry od centra Kroměříže. Z centra Chřibů na Bunči je vzdálená zhruba 12 kilometrů, z krajského Zlína 24 kilometrů. Nedaleko areálu se jezdí Chřibská 50, každoroční závod horských kol.

Reklama

Doporučované