Hlavní obsah

Kroměřížské technické služby vybavily autobusy MHD novým odbavovacím systémem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nový odbavovací systém umožňuje platit jízdné při cestování po městě bezhotovostně, tedy kromě využití předplacených čipových karet také bankovní platební kartou, mobilním telefonem nebo hodinkami.

Článek

„Nový odbavovací systém funguje oficiálně od 1. srpna, ale cestující ve vozech MHD již tuto novinku zaznamenali v průběhu července, kdy byl v testovacím provozu. Má za cíl zjednodušit a zatraktivnit využívání městské hromadné dopravy v Kroměříži,“ uvedl místostarosta Karel Holík (ČSSD).

Cena jízdného při platbě bankovní kartou je stejná jako při platbě hotově u řidiče, a to 13 korun u základního jízdného a šest korun u zlevněného. Při platbě čipovou kartou zůstává jízdné osm a čtyři koruny.

„Nově mohou zlevněné jízdné využívat děti a mládež od šesti do 18 let, dříve to bylo pouze do 15 let, a také studenti od 18 do 26 let s ISIC kartou,“ uvedl ředitel Kroměřížských technických služeb Marian Vítek. Cestující od 15 let věku jsou povinni při nástupu do vozidla MHD prokázat řidiči nárok na slevu. Novinkou je také bezplatné užívání MHD pro dárce krve, kteří jsou majiteli zlaté Jánského plakety a vyššího ocenění, pokud mají trvalý pobyt na území Kroměříže.

Nový odbavovací systém je zároveň připravený na využití v případě zřízení integrované dopravy v rámci Zlínského kraje, uvedla Kučerová.

Reklama

Doporučované