Hlavní obsah

Krvavých deset let. Syřané chtěli změnu, Asad začal rovnou střílet

Foto: Profimedia.cz

Zraněný Syřan čeká na ošetření v provizorní klinice v Zamalce během náletů syrských prorežimních sil. Oblast Východní Ghúty, 13. března 2018.

Reklama

Je to už deset let, co se do Sýrie přelilo arabské jaro. Lidé vyšli 15. března do ulic několika měst protestovat proti režimu nelítnostného diktátora Bašára Asada. Chtěli změnu. Byli beze zbraní. Druhá strana nikoli.

Článek

Desetiletému výročí občanské války v Sýrii, která dosud neskončila, se redakce Seznam Zpráv bude věnovat v navazujících textech.

V tomto článku vám předkládáme fotogalerii, která je drobným obrazovým průvodcem tragédie jednoho národa.

Demokratické síly byly prakticky odsouzeny k porážce v okamžiku, kdy se Západ rozhodl nezasahovat ani tehdy, když Asadův režim použil proti civilnímu obyvatelstvu chemické zbraně. První dva prokázané případy užití nervového plynu sarin se datují už létem 2013. Pak na bojiště vtrhli radikální islamisté. Pekelný koktejl různých zájmů byl namíchán, když se na stranu režimu Bašára Asada přiklonila velká vojenská síla. Rusko. Írán. Vládě se s jejich pomocí podařilo dobýt většinu syrského území zpět, ale v částech, které pod kontrolou nemá, se stále bojuje.

Dosud zahynulo přes 390 tisíc lidí. Miliony jich před válkou utekly, přišly o své domovy.

+28

Reklama

Doporučované