Hlavní obsah

Kryptoměny podle Gatese pomáhají zabíjet lidi, dříve přitom bitcoin chválil

Bill Gates na sociální síti Reddit kritizoval dopad kryptoměn na lidské životy.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Gates upozornil na to, že kvůli anonymitě mohou byt kryptoměny používány k financování terorismu nebo k praní špinavých peněz.

Článek

Kryptoměny poměrně přímou cestou zabíjejí lidi, uvedl na sociální síti Reddit filantrop a zakladatel softwarové firmy Microsoft Bill Gates. Odpověděl tak na otázku jiného uživatele, co si o této technologii myslí.

„V současné době se kryptoměny používají na nákup fentanylu a dalších drog. Je to vzácná technologie, která poměrně přímou cestou způsobuje smrt,“ napsal Gates. Zároveň zdůraznil, že kvůli své anonymitě mohou být kryptoměny využívány k financování terorismu nebo k praní špinavých peněz.

Tento názor si od uživatelů sociální sítě vysloužil kritiku. Podle některých je Gates v otázce virtuálních měn dezinformován.

Gates však v minulosti ke kryptoměnám tak skeptický nebyl. V roce 2014 v rozhovoru pro Bloomberg TV řekl, že bitcoin je lepší než klasické měny. Nadace Billa a Melindy Gatesových také finančně podporovala rozvoj blockchainu v Keni - tedy databáze, která se používá jako účetní kniha kryptoměn.

V poslední době vyvolávají virtuální měny obavy v souvislosti s narušením ekonomik, možnou kybernetickou kriminalitou a s praním špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Doporučované