Hlavní obsah

Kubánský prezident Díaz-Canel vyjel poprvé za hranice. Gratuloval Madurovi

Miguel Díaz-Canel na návštěvě Venezuely.Video: AP

 

Reklama

Nový kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se na svou první oficiální zahraniční cestu vydal do Venezuely. Pogratuloval znovuzvolenému prezidentu Nicolási Madurovi a podpořil ho v jeho socialistické politice. Obě země váže blízká politická a ekonomická spolupráce.

Článek

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se vydal na první zahraniční cestu v nové funkci. Zavedla ho do Venezuely, které vládne oddaný kubánský spojenec prezident Nicolás Maduro. Díaz-Canel v dubnu v nejvyšší funkci nahradil klan Castrů, kteří karibskému ostrovu vládli téměř 60 let.

Despacito jako propaganda. Slavný hit zneužil venezuelský prezident Maduro a sklidil kritiku.Video: AP

Kubánského hosta podle agentury AFP ve středu v Caracasu nadšeně přivítali poslanci venezuelského parlamentu, v němž zasedají výhradně Madurovi spojenci. Díaz-Canel jim řekl, že vysoce oceňuje jejich „politický, diplomatický, ekonomický a finanční boj s imperialismem“ a vyzval k solidaritě všech lidí na kontinentu.

Socialista Maduro vyhrál nedávné prezidentské volby, ale kvůli nedemokratičnosti volebního procesu odmítla výsledek řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie uznat. Většina opozičních činitelů volby bojkotovala, EU a USA proti Venezuele vyhlásily sankce. Díaz-Canel naopak Madurovi pogratuloval k „obrovskému volebnímu úspěchu“.

„Dobře známe to pokrytectví spočívající v obviňování lidové vlády ze skutků způsobených politikou a sankcemi imperialistů, jejich snahou podkopávat a izolovat,“ řekl kubánský prezident, jehož země je vystavena americkému obchodnímu embargu od roku 1962. Venezuela je už několik let v ekonomické krizi a v zemi je nedostatek základního zboží, včetně potravin a léků.

Maduro navštívil nového kubánského prezidenta v Havaně den po jeho uvedení do úřadu. Oba státy uzavřely těsné spojenectví za vlády někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze, který byl přítelem bývalého kubánského vůdce Fidela Castra.

Reklama

Související témata:

Doporučované