Hlavní obsah

Kulhánek nevyloučil omezení přeshraničního pohybu kvůli covidu

Foto: vláda.cz

Jakub Kulhánek.

Reklama

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek po dnešním jednání se svými protějšky ze čtyř evropských zemí nevyloučil další opatření na hranicích kvůli covidu-19.

Článek

Avizoval vznik skupiny, která o opatřeních zajistí včasné informace. Šéfové diplomacie ČR, Slovinska, Slovenska, Maďarska a Rakouska se též shodli v tom, že jedinou efektivní cestou je očkování co největší částí populace. Uvedli to na tiskové konferenci.

Šlo o páté jednání skupiny zvané Central 5 (C5). Vznikla zhruba před rokem a jejím hlavní cílem byla spolupráce v boji proti pandemii. „Musíme být stále na pozoru před novými mutacemi viru a přizpůsobovat jim naši strategii,“ řekl Kulhánek. Proto navrhl, aby vznikla síť kontaktních osob, které budou spolupráci zemí C5 v boji proti covidu koordinovat.

„Především chceme pak zaručit, že se budeme s dostatečným předstihem navzájem informovat o připravovaných opatřeních tak, abychom se nepřekvapovali a abychom nepřekvapovali naše občany,“ dodal Kulhánek.

Do Mělníka dnes na Kulhánkovo pozvání přijeli slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, maďarský Péter Szijjártó, slovinský šéf diplomacie Anže Logar a rakouský ministr Alexander Schallenberg. Kromě covidu budou dnes ministři také projednávat rozšíření EU o země západního Balkánu.

Reklama

Doporučované