Hlavní obsah

Brit Simon Rattle bude hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie

Foto: ceskafilharmonie.cz

Sir Simon, jeden z nejvýznamnějších dirigentů současnosti.

Reklama

Rattle doplní trojici titulárních dirigentů ČF. Šéfdirigentem a hudebním ředitelem orchestru zůstává Semjon Byčkov a hlavním hostujícím dirigentem Jakub Hrůša.

Článek

Brit Simon Rattle bude hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie (ČF) k poctě Rafaela Kubelíka. Smlouvu s prvním českým orchestrem uzavřel na pět let od příští sezony. Přívlastek „k poctě Rafaela Kubelíka“ mu filharmonie propůjčila na jeho přání a se souhlasem Kubelíkovy rodiny, informoval generální ředitel ČF David Mareček.

Devětašedesátiletý Rattle je jedním z nejuznávanějších dirigentů současnosti.

Do světového povědomí se dostal jako šéfdirigent Birminghamského symfonického orchestru, poté následovalo angažmá s Berlínskými filharmoniky a šest let u Londýnského symfonického orchestru.

Dlouhodobá spolupráce s ČF vedla k tomu, že se se svou manželkou, českou mezzosopranistkou Magdalenou Koženou, stali rezidenčními umělci sezony 2022/2023.

„Rafael Kubelík se stal mým hrdinou od první chvíle, kdy jsem pochopil, v čem spočívá úloha dirigenta. Z jeho rukou jsem se naučil spoustu české hudby. A v patnácti letech jsem prožil něco, co mi změnilo život, když jsem viděl Rafaela Kubelíka koncertovat se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu v mém rodném Liverpoolu,“ vysvětlil Rattle svůj přívlastek.

„Simon Rattle je pro Českou filharmonii obrovskou uměleckou posilou. Kromě české hudby bude s orchestrem pracovat mimo jiné na Haydnovi, Schumannovi, Elgarovi a francouzských autorech. Myslím, že to zásadně rozšíří náš repertoár a rozvine umělecký potenciál tělesa,“ uvedl generální ředitel ČF Mareček.

Rattle bude výraznou posilou ČF také podle jejího šéfdirigenta a hudebního ředitele Byčkova. „Vždy jsem věřil, že když sebe a svůj orchestr obklopím výjimečnými osobnostmi, budeme se moci neustále posouvat vpřed a dále se vyvíjet. Jsem nesmírně rád, že Simon (Rattle) souhlasil s tím, že se stane součástí rodiny České filharmonie a bude do Prahy pravidelně přinášet svůj talent a vitalitu,“ podotkl.

Dirigent Rattle se s ČF představí 8. a 9. února na dvou již vyprodaných koncertech ve Dvořákově síni Rudolfina. Hostem bude klavíristka Wang Jü-ťia.

„Můj vztah s Českou filharmonií začal, už když mi bylo osm nebo devět let. Rodiče mi tehdy dávali kapesné, abych si mohl kupovat nahrávky, a já se zavrtal do katalogu Supraphonu. Byl totiž strašně zajímavý a nahrávky v něm byly občas levnější než u západních firem. Tehdy jsem zjistil, jak neopakovatelně orchestr zní, a hlavně jaký charakter mají dřevěné dechy a jak jedinečné jsou smyčce,“ vzpomínal Rattle. „Trvalo však mnoho let, než jsem ji poprvé dirigoval. A když se to v roce 2019 konečně stalo, zdálo se mi to strašně přirozené, jako bych před ní stál odjakživa. Zamiloval jsem si její vřelost i typicky český černý humor. Už na konci první zkoušky Mahlerovy Písně o zemi mi bylo jasné, že tu budu chtít nějakým způsobem zůstat,“ dodal.

Rattle natočil více než 70 titulů pro vydavatelství EMI (nyní Warner Classics). Za své nahrávky získal řadu mezinárodních ocenění, jimž vévodí třikrát cena Grammy.

Reklama

Související témata:

Doporučované