Hlavní obsah

Čínský držitel Nobelovy ceny Mo Jen se stal terčem vlastenecké žaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Markus Wissmann, Shutterstock.com

Čínský spisovatel Mo Jen, držitel Nobelovy ceny za literaturu, ilustrační fotografie.

Reklama

Spisovatel Mo Jen byl prvním čínským občanem, který získal Nobelovu cenu za literaturu. Teď ve své zemi čelí soudnímu sporu o to, zda ve svých knihách urážel hrdiny, mučedníky a Mao Ce-Tunga.

Článek

Čínští nacionalisté v poslední době na internetu stále více útočí na novináře, spisovatele nebo jiné veřejné osobnosti, které podle nich urážejí důstojnost země. Novým – a poměrně neobvyklým – trnem v oku kovaných čínských vlastenců je teď spisovatel Mo Jen, který jako první čínský občan získal v roce 2012 Nobelovu cenu za literaturu, píše server AP News. Ve svých knihách zobrazuje život na čínském venkově a zabývá se i stinnými stránkami rychlého hospodářského rozvoje země.

Vlastenecký bloger Wu Wan-čcheng, který si na internetu říká „Pravdomluvný Mao Sin-chuo“, podal na spisovatele žalobu na základě zákona, podle kterého je urážka hrdinů či mučedníků trestným činem. Hrozí za něj až tři roky vězení. Wu tvrdí, že Moovy knihy pošpinily pověst vládnoucí komunistické strany, ukázaly nepřátelské japonské vojáky „v lepším světle“ a urazily bývalého revolučního vůdce Mao Ce-tunga.

Zákon je součástí kampaně čínského prezidenta Si Ťin-pchinga proti „historickému nihilismu“. Jde o souhrnný výraz, který Komunistická strana Číny používá pro jakýkoli výklad historických událostí, který je v rozporu s jejím oficiálním příběhem.

Wuova žaloba požaduje, aby se autor omluvil všem Číňanům, mučedníkům země a Maovi a zaplatil odškodné ve výši 1,5 miliardy jüanů – zhruba 4,8 milionu korun – jeden jüan za každého Číňana. Požaduje také, aby byly Moovy knihy staženy z oběhu. Zdá se však nepravděpodobné, že by Wu žalobu vyhrál. Vláda se ke sporu zatím nevyjádřila, státní bulvární deník Global Times ale v úterý zveřejnil článek citující nedávný Moův projev, který nepřímo naznačuje podporu autorovi, píše AP News.

Žaloba se stala hlavním tématem na čínské sociální síti Weibo a zdá se, že rozdělila národ na dvě skupiny. „Tvůj román Rudé čirokování očerňuje hrdiny a mučedníky a oslavuje faktické důkazy o invazi japonské armády. Zhřešil jsi proti národu,“ napsal na síť jeden z jejích uživatelů. Jiní ale žalobu odsuzují. „Držte se dál od těch, kteří podporují žalobu na Mo Jena. Dříve nebo později se otočí a rozcupují každého rozumného člověka ve vašem okolí,“ vyzval další komentující.

Reklama

Související témata:
Mao Ce-tung

Doporučované