Hlavní obsah

Blíží se ultimátum pro TikTok. Buď zpřetrhá vazby s Čínou, nebo v USA končí

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Výbor amerického Kongresu schválil návrh zákona, který by donutil mateřskou společnost TikTok se sídlem v Číně, aby aplikaci do šesti měsíců prodala, jinak jí hrozí zákaz. O návrhu bude už tento týden hlasovat sněmovna USA.

Článek

Populární aplikaci TikTok hrozí v USA úplný zákaz. Sněmovna reprezentantů totiž bude už tento týden hlasovat o zákonu, který dává její mateřské čínské společnosti ByteDance necelých šest měsíců na to, aby ji prodala. Americké vládě vadí její vazby na čínskou komunistickou stranu.

Návrh již prošel Výborem pro energetiku a obchod, kde pro něj bylo jednohlasně všech padesát členů. Opatření, které podpořil i Bílý dům, se odvolává na obavy o národní bezpečnost a bezpečí uživatelských dat. V případě, že by návrh prošel sněmovnou, ještě by jej čekalo schválení Senátu.

V takovém případě by měla společnost ByteDance 165 dní, tedy o něco déle než pět měsíců, na to, aby TikTok prodala a problém vyřešila.

Pokud by to do té doby neudělala, stalo by se pro provozovatele obchodů s aplikacemi, jako jsou Apple a Google, umožnění stahování TikToku nezákonné.

Návrh zákona uvažuje o podobných zákazech i pro další aplikace vyvinuté společností ByteDance, jejími dceřinými společnostmi a dalšími ovládanými firmami.

Společnost TikTok tvrdí, že nesdílela a nebude sdílet údaje amerických uživatelů s čínskou vládou, a namítá, že návrh zákona se rovná zákazu, píše agentura Reuters. Podle TikToku není jasné, zda by Čína prodej platformy vůbec schválila, ani jestli je možné prodat ji do šesti měsíců. Samotná platforma se navíc nepovažuje za dceřinou společnost čínské firmy, píše ČTK. Společnost ByteDance podle TikToku vlastní ze 60 procent západní investoři a sídlí na Kajmanských ostrovech.

Její generální ředitel ale loni při vystoupení v Kongresu přiznal, že společnost TikTok v minulosti shromažďovala údaje o poloze amerických uživatelů. Některé údaje jsou prý stále uloženy na serverech, ke kterým mají přístup inženýři společnosti ByteDance, uvádí zpravodajský kanál CBS.

Záplava protestních telefonátů

S možným zákazem je TikTok samozřejmě nespokojený. Podle CNN společnost některým uživatelům dokonce v aplikaci ukázala vyskakovací okna přes celou obrazovku s varováním, že návrh zákona zbavuje 170 milionů Američanů jejich ústavního práva na svobodu projevu.

„Poškodí to miliony podniků, zničí živobytí bezpočtu tvůrců v celé zemi a připraví umělce o publikum,“ cituje CNN oznámení. TikTok své uživatele vyzval k tomu, aby zaurgovali své politiky k hlasování proti přijetí zákona, což mnozí také učinili. Jeden z asistentů kongresmanů sdělil BBC, že jejich kancelář již obdržela desítky telefonátů. Podle deníku The New York Times pak bylo několik telefonních linek dokonce přetíženo a část volajících byla nezletilá, nebo naopak v důchodovém věku.

„Není to zákaz. Dává do rukou společnosti TikTok volbu, zda přeruší své vztahy s Komunistickou stranou Číny. Pokud ByteDance společnost nebude vlastnit, může TikTok nadále přežívat,“ sdělil CNN Mike Gallagher, který předsedá zvláštnímu výboru sněmovny pro Čínu.

„Lidé mohou na této platformě dál natáčet všechna hloupá taneční videa, která chtějí, nebo komunikovat se svými přáteli a podobně. Ale musí se změnit základní vlastnická struktura,“ dodal a odpojení TikToku od společnosti ByteDance přirovnal k odstranění nebezpečného nádoru, které zachrání pacientovi život.

S názorem TikToku, že zákaz aplikace by znamenal porušení práv amerických občanů, souhlasí například Americká unie občanských svobod (ACLU), podle které krok představuje snahu získat laciné politické body během volebního roku. Mnoho Američanů se totiž podle unie na aplikaci spoléhá při získávání informací a komunikaci, uvádí BBC.

TikToku se bojí i jiné státy

Americké úřady již několik let varují, že čínské zákony o zpravodajských službách by mohly Pekingu umožnit špehovat uživatelské informace shromažďované společností TikTok, případně donutit společnost ByteDance, aby vládě tyto údaje předala.

Podobné varování se již před několika lety objevilo v souvislosti s čínskou firmou Huawei. Zakládalo se hlavně na právním argumentu, že podle čínské legislativy musejí všichni občané i organizace spolupracovat se zpravodajskými službami ČLR při špionáži. Tato povinnost je podle některých odborníků na Čínu explicitně stanovena v Zákoně o státní zpravodajské činnosti z roku 2017.

Úřady se obávají zejména toho, že by díky těmto informacím mohla čínská vláda snadněji identifikovat důležité zpravodajské cíle, získat údaje konkrétních uživatelů nebo například pomocí psychologických modelů polarizovat společnost, šířit dezinformační kampaně nebo nepřímo ovlivňovat volby.

USA však zatím nepředložily žádné konkrétní důkazy, které by tyto obavy potvrzovaly, a samotný TikTok odmítá, že by jakýkoli podobný požadavek od čínské vlády kdy obdržel. Pokud by prý takový pokyn přišel, TikTok by ho prý odmítl.

Jenže samotné tvrzení, že oficiální žádost o data nedostal, vůbec nic neznamená. „Nedá se nijak dokázat, že TikTok data čínské vládě nepředává. Odborníci na Čínu mi opakují, že přesně tohle by chtěla čínská komunistická strana, aby TikTok říkal,“ shrnuje problém Bobby Allyn, technický reportér NPR.

Jako bezpečnostní hrozbu vnímají TikTok také jiné státy, kde používání této aplikace zakazují například na vládních zařízeních nebo telefonech zaměstnanců státních úřadů. K takovému kroku přistoupily například právě USA, Evropská unie, Velká Británie nebo Nový Zéland. Svůj vlastní účet na TikToku má ale paradoxně například prezidentská kampaň Joe Bidena.

Před nebezpečím používání TikToku na zařízeních s přístupem ke kritickým informacím varoval také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Úplný zákaz používání této aplikace pak platí například v Afghánistánu nebo v Indii, která ho na TikTok uvalila v roce 2020 po krátkém vojenském střetu s Čínou.

Reklama

Doporučované