Hlavní obsah

Slyšení, které TikToku moc nepomohlo. Šéf sociální sítě v jámě lvové

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

TikTok čelí kritice a omezením v mnoha zemích světa. Státy se obávají o bezpečnost uživatelských dat a možného napojení na čínskou vládu. Generální ředitel platformy ve čtvrtek obhajoval TikTok před americkým Kongresem.

Článek

Včerejší slyšení generálního ředitele TikToku Shou Zi Chewa v americkém Kongresu bylo grilováním ve velkém stylu – podobné už zažili všichni kapitáni velkých IT firem, exšéfem Microsoftu Billem Gatesem počínaje a šéfem Googlu Sundarem Pichaiem konče.

Přesto se včerejší schůze v něčem lišila – šéf TikToku mluvil před zákonodárci vůbec poprvé a během čtyř hodin obhajoval firmu v situaci, kdy jí ze strany USA hrozí úplný zákaz kvůli obavám o národní bezpečnost.

Americký prezident Joe Biden a s ním i Kongres tlačí TikTok k tomu, aby se jeho aplikace zcela odřízla od čínského vlastníka, společnosti ByteDance se sídlem v Pekingu.

Právě ta by podle nich mohla totiž sloužit jako trojský kůň čínské rozvědky, tedy i komunistické vlády, přímo v Americe.

„Dovolte mi to říci jednoznačně: ByteDance není agentem Číny a ani žádné jiné země,“ řekl například Chew ve snaze vyvrátit obavy USA. Jeho argumenty však na úrodnou půdu nepadly.

Členové výboru v první řadě naráželi na Chewovo spojení s vedoucími zaměstnanci společnosti ByteDance, matky TikToku, a propírali údajné vazby manažerů na Komunistickou stranu Číny. Členy výboru především zajímalo, jak často s nimi byl Chew v kontaktu.

Zákonodárci se přitom oháněli zprávou listu The Wall Street Journal, který jen několik hodin před slyšením napsal, že by Čína velmi nelibě nesla, pokud by byl ByteDance donucen prodat svůj americký provoz – což je přesně to, co vláda USA pod pojmem „zcela odříznout od ByteDance“ myslí. Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že by podle jeho interpretace představoval tak zásadní krok pro export technologie z Číny, že by ho museli v Pekingu schválit.

Čínské ministerstvo obchodu ve čtvrtek uvedlo, že by nucený prodej TikTok vážně poškodil důvěru globálních investorů ve Spojené státy. „Pokud jsou zprávy pravdivé, Čína se tomu rozhodně postaví,“ řekla mluvčí ministerstva Šu Ťüe-tching na čtvrteční tiskové konferenci v Pekingu.

Chew se pokoušel zdůraznit nezávislost platformy na Číně. „TikTok ani nesídlí v Číně, ale v Los Angeles a Singapuru,“ poznamenal a dodal: „Dnes máme ve Spojených státech dokonce sedm tisíc zaměstnanců.“

Neal Dunn, republikán z Floridy, se například otevřeně zeptal, zda ByteDance „špehuje americké občany“. Chew odpověděl, že „špionáž není správný způsob, jak to popsat“. Což TikToku v očích kongresmanů moc nepomohlo.

Podle některých zákonodárců Chewovo svědectví připomínalo vystoupení Marka Zuckerberga na slyšení v dubnu 2018, aby se zodpovídal za problémy s ochranou osobních údajů.

„Jsme odhodlaní být vůči našim uživatelům velmi transparentní ohledně toho, co za data shromažďujeme,“ řekl Chew. Zároveň tvrdil, že v jejich oboru nesbírá TikTok více dat než jejich konkurence.

Co sebepoškozování?

Kromě národní bezpečnosti však zákonodárci řešili i dopady na zdraví uživatelů sítě – a ani zde Chew podle všeho nemohl přesvědčit. Zvlášť kvůli řadě případů sebepoškozování mladých v rámci různých tiktokových „výzev“, případně kvůli vyvolávání poruch příjmu potravy.

Jde o výzvy kolující mezi mladými na celém světě, kdy se v aplikaci objeví „nápad“, aby ostatní provedli nějaký úkol. Může jít od „skořicové výzvy“ (snězte lžičku skořice a natočte se u toho) až po opravdu nebezpečné rady, jako nedávno o škrcení.

Kongresmanka Nanette Barragánová v souvislosti s těmito obavami konfrontovala Chewa, který podle dostupných zdrojů nedovoluje svým vlastním dětem TikTok používat. Chew potvrdil, že jeho vlastní děti aplikaci nepoužívají. Nicméně to odůvodnil tím, že žijí v Singapuru, kde neexistuje verze platformy pro uživatele mladší 13 let.

Slyšení přichází tři roky poté, co se na TikTok formálně zaměřila administrativa předchozího prezidenta Donalda Trumpa, který výkonným příkazem zakázal americkým společnostem obchodovat s ByteDance.

Jeho nástupce Joe Biden tento příkaz v červnu 2021 odvolal pod podmínkou, že americký výbor pro zahraniční investice provede kontrolu společnosti. Když se tato revize zastavila, Biden požadoval, aby TikTok prodal své akcie vlastněné Čínou, jinak bude právě čelit zákazu ve Spojených státech.

„Myslím, že mnoho rizik, na která se poukazuje, jsou hypotetická a teoretická. Neviděl jsem žádné důkazy. Netrpělivě očekávám diskuze, kde budeme moci mluvit o důkazech, a pak můžeme řešit obvinění, která jsou vznesena,“ zdůrazňoval Chew.

TikTok kritizovali republikáni i demokraté a míra nedůvěry a skepticismu ze všech stran byla ostrá. „Vítejte v nejjednotnějším výboru v Kongresu,“ řekl například republikánský kongresman Buddy Carter. Podle BBC jde o neobvyklou situaci, kdy obrovské množství politiků, kteří se běžně neshodnou, jednohlasně souhlasí s tím, že TikTok je bezpečnostní hrozba.  

Spojené státy nejsou zdaleka jediné, které se obávají o bezpečnost dat v aplikaci. Britský parlament před pár dny odsouhlasil zákaz používání čínské sociální sítě na služebních zařízeních.

„Komise Dolní sněmovny i Sněmovny lordů rozhodly, že TikTok bude zablokován na všech parlamentních zařízeních a v širší parlamentní síti,“ uvedl mluvčí obou komor britského parlamentu.

Používání čínské aplikace pro sdílení videí zakázala na služebních telefonech svých zaměstnanců ve veřejném sektoru i Francie, oznámil v pátek ministr pro veřejnou službu Stanislas Guerini. Podle něj volnočasové aplikace nemají dostatečnou úroveň kybernetické bezpečnosti a ochrany dat, aby mohly být používány na zařízeních patřících zaměstnancům veřejné správy.

V Česku před TikTokem varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Zvláště u zařízení s přístupem do významných systémů a k citlivým datům. V reakci na to Sněmovna zakázala používat zaměstnancům aplikaci TikTok na všech svých zařízeních. Ze soukromých přístrojů ji doporučila odstranit.

Aktualizace: doplnili jsme zákaz TikToku na služebních zařízeních státních zaměstnanců ve Francii

Reklama

Související témata:
Shou Zi Chew

Doporučované