Hlavní obsah

I Británie se nově chystá zakázat TikTok na vládních zařízeních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

V posledních týdnech zakázalo aplikaci vládním zaměstnancům už několik zemí. Snímek je ilustrační.

Reklama

Sociální síť je pro mnohé státy bezpečnostní hrozbou, přestože se její pekingský majitel snaží navenek distancovat od svých čínských kořenů.

Článek

Británie se chystá z bezpečnostních důvodů doporučit odstranění aplikace TikTok z vládních zařízení. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom v neděli informoval deník The Times. Úřad britského premiéra Rishiho Sunaka odmítl věc komentovat.

Ačkoli ministři a státní zaměstnanci nebudou přímo vyzváni, aby aplikaci odstranili ze svých osobních zařízení, očekává se, že bude vydáno doporučení vysvětlující, jaká jsou rizika používání čínské aplikace. Některé britské instituce, včetně parlamentu, již své oficiální účty na TikToku zrušily, avšak mnoho poslanců a ministrů je stále používá k oslovení mladších voličů.

Expert o zakazování TikToku

„Měli bychom si dávat větší pozor, co všechno aplikacím povolujeme. Na všechno, pokud možno, říkejte ne. To je základní úroveň opatrnosti, kterou by měli dodržovat všichni,“ radí technologický expert David Slížek.

Poslankyně a předsedkyně zahraničního výboru Alicia Kearnsová k tomu uvedla: „S úlevou bych uvítala zákaz instalovat aplikaci TikTok na jakékoli mobilní telefony používané k práci, ne-li na jakákoli zařízení vládních úředníků a zaměstnanců.“

Podobný krok již dříve oznámily například Evropská komise či Evropský parlament, Kanada, Belgie, dánské ministerstvo obrany či česká ministerstva vnitra a zahraničí.

Také Bílý dům minulý týden uvedl, že byl nucen odstranit TikTok z vládních zařízení. A kongresový výbor zároveň chce do budoucna změnou zákona umožnit, aby bylo možné aplikaci zakázat celonárodně.

Nebezpečný TikTok

Aplikaci pro sdílení videí TikTok vlastní pekingská společnost ByteDance, která v roce 2020 přesunula své sídlo do Singapuru, čímž se snažila distancovat od svých čínských kořenů, a uvedla, že její mateřská společnost je registrována mimo Čínu a většinově ji vlastní globální institucionální investoři.

Čínská legislativa však vyžaduje, aby firmy, včetně velkých technologických společností, napomáhaly komunistické straně a jejím zpravodajským službám, když jim to bude nařízeno. Právě to by mohlo způsobit únik obrovského množství dat po celém světě, jak varují západní bezpečnostní činitelé a kritici Číny.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve středu vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury, varoval před ní ale i veřejnost.

Dánské ministerstvo obrany před týdnem svým zaměstnancům zakázalo používat aplikaci na služebních telefonech. Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že dánské Centrum pro kybernetickou bezpečnost vyhodnotilo, že při používání sociální sítě existuje riziko špionáže.

Od 1. března blokuje aplikaci na všech svých zařízeních také kanadská vláda, která se obává úniku dat, který by mohl zvýšit zranitelnost vůči kybernetickým útokům. Kabinet se zabývá také možným čínským vměšováním do kanadských voleb v letech 2019 a 2021, což Peking odmítá.

V pátek oznámila zákaz také Belgie. Tamní státní bezpečnostní služba a její centrum pro kybernetickou bezpečnost uvedly, že aplikace by mohla sbírat data uživatelů a upravovat algoritmy za účelem manipulace s kanálem zpráv a obsahem. Varovaly také bez bližších detailů, že TikTok by mohl být nucen provádět špionáž pro Peking.

Reklama

Související témata:

Doporučované