Hlavní obsah

Fanoušci k-popu se loučí s BTS, členům boybandu hrozí vojna

Foto: Nathan Posner / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Členové skupiny BTS na brífinku v tiskovém středisku Bílého domu, snímek z 31. května 2022.

Reklama

Videa korejské skupiny mají na YouTube přes miliardu zhlédnutí.

Článek

Populární jihokorejská popová skupina BTS, která má fanoušky na celém světě, ohlásila, že si dá pauzu ve společném vystupování a její členové se budou věnovat sólové kariéře. Podle agentury Reuters vyvolala zpráva v Koreji šok mezi fanoušky i na burze, jelikož akcie manažerské skupiny HYBE, jež BTS řídí, ve středu klesly o 25 procent.

Sedmičlenná chlapecká skupina BTS je známá energickými popovými písněmi a tanečními kreacemi a podařilo se jí vybudovat věrnou základnu fanoušků. Na síti YouTube mají její písně přes miliardu zhlédnutí.

Skupina ohlásila změnu na úterní oslavě přenášené televizí a to, co hodlá učinit, angličtina přeložila jako pauzu, přestávku. Podle serveru BBC to ale později zástupce skupiny popřel.

„Aby to bylo jasné, nejde o přestávku. Budou se zabývat několika sólovými projekty a budou aktivní v jiném uskupení,“ sdělil zástupce HYBE.

Člen skupiny, který se označuje jako RM, na úterním večírku řekl, že BTS dosáhla velkého úspěchu a že její členové potřebují vyspět jako jedinci. „Vždy jsem si myslel, že se BTS liší od ostatních skupin, ale problém s k-popem a kultury idolů je, že vám nedovolí dospět. Musíte stále tvořit hudbu a něco dělat,“ řekl RM.

Reuters připomíná, že se části členů skupiny blíží věk odvodu do armády a že parlament debatuje o zákonu, který by jim zaručil výjimku podobně jako sportovcům. V Jižní Koreji je povinná dvouletá vojenská služba.

HYBE oznámením ztratila na burze hodnotu téměř dvou bilionů wonů (36 miliard korun). Analytik Li Ki-hun sdělil, že ukončení aktivit a nástup na vojenskou službu může znamenat v roce 2023 finanční ztrátu až 750 miliard wonů.

Reklama

Související témata:

Doporučované