Hlavní obsah

Fotky nám ukradly duši – teď je on-line. Festival zkoumá naše digitální žití

Foto: Sin Wai Kin

Fantazijní, snové světy na festivalu představí Sin Wai Kin. Autor*ka byl* loni nominován*a na prestižní Turnerovu cenu.

Reklama

Ve čtvrtek v Praze začíná již třináctý ročník festivalu současné fotografie. Letos řeší naše digitální žití.

Článek

„Žijeme v době transformace lidského těla v tekutou digitální hmotu ovlivňující všechny aspekty našeho života. Naše digitální entity brouzdají kyberprostorem a vytváří si vlastní enklávy, v nichž každé virtuální já nepřetržitě touží se dobře prezentovat. Stáváme se subjekty ztělesněných fantazií, ve kterých můžeme být někým úplně jiným – navždy, na nějakou dobu, nebo jen na jeden post.“

Těmito slovy začíná aktuální ročník Fotograf Festivalu s příznačným názvem HYPERTENSION23. Stejně jako loni odstartuje festival i letos slavnostním zahájením 21. září v prostorách Veletržního paláce Národní galerie Praha.

Přehlídka současné fotografie je výjimečná například tím, že je každoročně organizována pod dohledem jiného kurátora. Letošní ročník vzniká pod záštitou Moniky Čejkové a na současnou vizualitu je v něm pohlíženo jako „na něco, co si v první řadě přeje získat pozornost a nějakým způsobem vyprovokovat reakci“.

Festival ale také jako by zkoumal pověru, že fotografie kradou duši. Naše životy se přemísťují do digitálního prostoru, kde se mohou libovolně rozpínat do nových podob, měnit do jiných identit. „Digitální prostor nás naučil nově přemýšlet o sobě a o lidskosti obklopené vizí technologické singularity, kdy obecná umělá inteligence překoná schopnosti lidstva,“ píše se na stránkách Fotograf Festivalu.

Foto: Lawrence Lek

Snímek z filmu s videoherní estetikou, jehož autem je Lawrence Lek, hudebník a umělec z Londýna. Jeho Black Cloud (Černý mrak) vás zavede až ke stejnojmenné umělé inteligenci, která zůstala opuštěna v prázdném městě, replice Pekingu postavené za účelem testování samořídicích automobilů. Snímek zkoumá psychologický dopad technologií na nově vznikající formy mimolidského života.

Festival bude probíhat v prostorách Národní galerie, ale také v kmenové Fotograf Gallery na Praze 1 nebo ve veřejném prostoru. „S tím se pojí i výstava, která bude založena na otevřené výzvě veřejnosti, kam se může kdokoli přihlásit, a získat tak možnost stát se součástí letošních vystavujících. Téma open callu je vizuální obraz, který je ovlivněn nebo vytvořen pomocí nástrojů umělé inteligence. Poprvé dáváme v rámci festivalu příležitost, aby se široká veřejnost stala součástí,“ říká nová kreativní ředitelka festivalu Světlana Malinová.

Pod tlakem

Pod medicínským termínem hypertenze, označujícím vysoký krevní tlak, se ve Veletržním paláci představí 10 vystavujících, jejichž tvorba se pohybuje mezi objektem, performancí, filmem a fotografií.

Hypertenzí organizátoři výstavy pojmenovávají digitální přehlcení, typický jev dnešní společnosti. „To téma je pojaté kriticky a odklání se od technologického optimismu, na který jsme byli zvyklí třeba z minulých let. Většina vystavujících pracuje se svou identitou v rámci digitálního prostoru. Reaguje tím na podněty současné doby, která nás nutí se určitým způsobem prezentovat. Velmi obtížně se tak hledá naše skutečné já,“ myslí si Malinová.

Foto: Hélène Canuet

Humanoidní barevná bytost Schwarmwesen se hned v úvodu festivalu (24. září) představí během performance na Karlově mostě v Praze. Schwarmwesen zkoumá dav, který se v našem digitálním věku shromažďuje prostřednictvím virtuálních „lajků“ a on-line komentářů na sociálních sítích nebo na ikonických místech a památkách ve známých světových městech.

Fotograf Festival

Fotograf Festival se zabývá průniky fotografie a současného umění – stejně jako partnerské projekty Fotograf Gallery a Fotograf Magazine. Hlavní část festivalu probíhá v průběhu října a obvykle představuje aktuální téma skrze skupinové i samostatné výstavy, připravené ve spolupráci s přizvanými domácími a zahraničními kurátory a s pražskými galeriemi. Fotograf Festival je jediný tematicky a kurátorsky koncipovaný fotografický festival v České republice, jehož cílem je propagace média fotografie, jeho širší začlenění do současného umění a do povědomí široké veřejnosti.

Foto: Lynn Hershman Leeson

Na výstavě také nebude chybět průkopnice v oblasti nových médií, americká umělkyně Lynn Hershman Leeson, která se tématům identity, genderu a vztahu mezi člověkem a technologiemi věnuje více než 40 let. Obtížnost sebepoznání a smývání hranic mezi reálným a smyšleným zachytila skrze fiktivní postavu Robertu Breitmore ve stejnojmenné sérii, kterou si na výstavě budete moct prohlédnout.

HYPERTENSION23 (21. září 2023 – 11. února 2024)

Národní galerie Praha, Veletržní palác

Vystavující: aLifveForms, Stephanie Comilang, Cécile B. Evans, Ian Cheng, Sin Wai Kin,

Martins Kohout, Lynn Hershman Leeson, Lawrence Lek, Stef Van Looveren, Markus Selg

Kurátorka: Monika Čejková

The Extreme Self: Age of You (21. září – 11. února 2024)

Národní galerie Praha, Veletržní palác

Autoři projektu: Shumon Basar, Douglas Coupland, Hans Ulrich Obrist

The Extreme Self: Age of You (22. září – 19. listopadu 2023)

Výstavní prostor Dopravního podniku hl. města Prahy (výstup z metra B Václavské náměstí)

Autoři projektu: Shumon Basar, Douglas Coupland, Hans Ulrich Obrist

New Flesh on Old Bones (27. září – 31. října 2023)

Fotograf Gallery

Vystavující: Justine Grillet, Thijs Jaeger

Kurátorka: Tina Poliačková

Reklama

Doporučované