Hlavní obsah

Když nesmíte odejít z práce. Seriál Odloučení je příliš reálná dystopie

Foto: Apple TV+, Profimedia.cz

Dystopický seriálový hit Odloučení (Severance) ukazuje, že oddělit práci a volný čas má i své temné stránky.

Reklama

Co byste dělali, kdybyste se probudili v zasedačce na stole a nevěděli vůbec nic? Kdo jste, kde jste, co tam děláte, prostě nic? Přesně tak začíná nový seriál Odloučení (Severance) od Apple TV+.

Článek

Recenzi si také můžete poslechnout v audioverzi.

S hlavními postavami se seznámíte podivně. Aniž by ony znaly samy sebe. Společně pak putujete bezduchým prostředím kanceláří a zjišťujete, kde jste se to ocitli. Hlavní premisou seriálu je bombasticky jednoduchý nápad: protagonisti Odloučení mají dvě oddělená vědomí. Jedna část jejich osobnosti se probudí, jen když jsou v práci. Ta druhá si užívá volného času a se svým pracovním dvojníkem nemá vůbec žádný kontakt. Tedy až na příležitostné a úzkostlivě hlídané videovzkazy zprostředkované jejich záhadným zaměstnavatelem, firmou Lumon.

Je to už pár let, co se objevil srovnatelně svěží dystopický seriál. Naposledy to byl Westworld o „lunaparku“, ve kterém se hráči mohou chovat jako v počítačové hře. Místo postaviček z pixelů ale mají k dispozici realisticky vypadající roboty, ve kterých se postupem příběhu probouzí vlastní vědomí. Odloučení má oproti Westworldu tu výhodu, že jeho základní premisa je ještě jednodušší. Stejně tak se tvůrci moc nepatlají s vysvětlováním, jak funguje jejich fiktivní svět. U jiného seriálu by mohlo hrozit, že diváky třeba nevtáhne, nepolapí. U Odloučení naopak minimalistický způsob vyprávění pomáhá k interpretační volnosti – jako diváci jsme ponoukáni k úvahám o našem vztahu k práci. A jakkoliv se „oddělené“ vědomí, které leží ve středu dění seriálu, může zdát jako divoký sci-fi nápad, paralel s našimi pracovními životy je tu až nepříjemně mnoho.

Ke vtažení do děje Odloučení pomáhá velkolepá produkce i hvězdné obsazení. Seriál totiž není žádným překvapivým hitem začínajícího tvůrce – stojí za ním herec a režisér Ben Stiller, který do hlavní role povolal Adama Scotta známého například ze seriálu Sedmilhářky nebo Parks and Recreation. Po Scottově boku pak stojí takřka legendární hvězdy jako Christopher Walken, Patricia Arquette nebo John Turturro. I přesto ale v Severance na obrazovce nejvíc září trochu méně okoukaná tvář. Britt Lower hraje novou zaměstnankyni Lumonu, Helly, která se velmi těžko adaptuje na svůj pracovní život.

Konečně vyvážit život a práci

Lákadlo, na které seriálová firma Lumon vábí nové zaměstnance, je zjevné: už nikdy si nebudete pamatovat nudu v práci. Vaše „venkovní já“ je volné. Stačí jen ráno absolvovat příchod do firmy a hned máte pocit, že zase odcházíte. Má to ale i svou stinnou stránku. Zatímco vaše „venkovní já“ nemusí práci řešit vůbec, vaše „pracovní já“ se logicky nachází v pekle, ve kterém se z práce nikdy neodchází.

Uvnitř firmy Lumon se taková řehole mnohým zaměstnancům samozřejmě nelíbí a je tak potřeba udržovat disciplínu. Tu má na starosti „hlídač“ Seth v podání Trammela Tillmana, jehož herecký výkon je strhující – až nepříjemně rychle dokáže přepínat z polohy hrané korporátní usměvavosti do role nemilosrdného vykonavatele trestů.

Úspěchu Severance v zámoří pomáhá i společenský kontext. Spojené státy se v tuto chvíli nachází v poměrně specifické situaci co se týče pracovního trhu. Postpandemická nízká nezaměstnanost a související postupné zvedání mezd vedlo k obrovské vlně výpovědí, takzvané „The Great Resignation“, v rámci které spousta pracujících Američanů sebevědomě odchází za lepším a loučí se se svými předchozími frustrujícími zaměstnáními. Z podobných popudů se naopak zaměstnanci jak Amazonu, tak řetězce Starbucks odhodlávají k zakládání odborových svazů pod heslem „Nedávejte výpověď, organizujte se!“. Seriálové přemítání o dehumanizující otrocké práci se tak trefuje přesně do ducha doby – o svém vztahu k neutěšeným zaměstnáním teď většina Ameriky prostě přemýšlí.

První sezóna Severance končí obrovským cliffhangerem, o kterém je lepší toho mnoho neprozrazovat. Zůstává ale věrný zmíněnému minimalistickému duchu, který nechává divákovi mnoho možných interpretací. Apple TV+ už před několika dny oznámila, že hodlá natočit i druhou sezónu. Snad toho tvůrci na jejím začátku v návaznosti dramatického závěru té první nevysvětlí z fiktivního světa příliš, aby seriál Severance ztratil svoje kouzlo. Minimálně do té doby si ho ale jde užívat jako nejpřekvapivější hit letošního roku.

Reklama

Související témata:
Ben Stiller

Doporučované