Hlavní obsah

Knihy k vodě: Vyprávění o ledovci i příběh Arvéda Smíchovského

Foto: Seznam Zprávy

Máte ještě před dovolenou? Přibalte si některou z doporučovaných knih.

Reklama

Srpen je za svou polovinou, ale na knihy k vodě je pořád ještě čas. V dnešním díle seriálu čtenářských doporučení nabízíme příběh Arvéda Smíchovského i eseje o psaní a čtení od autorky bestselleru Geniální přítelkyně.

Článek

Elena Ferrante – Na okraji: O potěšení z četby a psaní (Prostor, 2022)

Z románového cyklu Geniální přítelkyně se záhy po vydání stala senzace, která měla úspěch i v Česku. Díky nové knize teď možná lépe pochopíme, co stojí za jejím literárním úspěchem. Na okraji je soubor přednášek Eleny Ferrante o psaní. A začíná se od základu: od úplně prvních písmen. Je uklidňující si vzpomenout, že i ty největší romány začínají stejně. Tužkou a kusem papíru. Kniha Na okraji to dobře připomíná. Kdo ji přečte, možná začne u vody psát svůj vlastní román.

Alice Horáčková – Rozpůlený dům (Argo, 2022)

Pokud ještě nejste přejedení traumatickými příběhy ze Sudet, ba dokonce je vyhledáváte, přibalte si k vodě román Alice Horáčkové. Rozpůlený dům vypráví o historii krkonošské vesnice, kde Češi a Němci buď žijí ve smíšených manželstvích, nebo se hádají o to, kdo zamordoval psa jménem Masaryk. K románu Horáčkovou inspirovala vlastní rozpůlená rodina: po roce 1945 byla část jejích příbuzných odsunuta a část zůstala.

Andri Snaer Magnason – O času a vodě (Argo, 2022)

Ano, další kniha o klimatické změně. A dost možná kniha, která bude čtenářům blíž. Nejde totiž o vědecký výčet, ale o úvahy spisovatele – tedy člověka přivyklého vyprávět. Velká část problému klimatické krize se týká limitů naší představivosti. Právě proto se hodí, aby se do řešení krize zapojili doktoři imaginace – spisovatelé. Magnason ve své knize kombinuje rodinnou historii i mýty. Daří se mu o problému měnícího se klimatu mluvit svěže, nově a komplexně. Komu nevadí číst u vody o vážných věcech, jistě tuhle knihu ocení.

Jste náruživí čtenáři?

Karolína Fílová – Přístav (Host, 2022)

Autorka studující filozofii na britské Cambridgi vydává svou románovou prvotinu. Nepřekvapivě hloubavou. Gabriel, Helena a podivná kavárna jménem Přístav, místo, kde člověk může dosáhnout věčného klidu, dokonalosti – ale za hodně vysokou cenu: už nikdy nepromluvit. Přístav se původně měl jmenovat Bílý šum – jako zvuk, který uklidňuje –, ale zároveň „na lidi působí až znepokojujícím nebo stísňujícím dojmem“, vysvětlovala název Karolína Fílová. Pro hloubavé typy, které příliš klidu znepokojuje jako bílý šum.

Jan Poláček – Arvéd (Kniha Zlín, 2022)

Dvojnásobný doktor, proslulý okultista, polyglot s fotografickou pamětí. A také kolaborant s nacistickými okupanty. S pohledem podivína Jiřího Arvéda Smíchovského jste se možná už potkali – vykukuje z filmových plakátů. O adaptaci se postaral talentovaný scenárista a teď i debutující režisér Vojtěch Mašek. Komu by ale film o dramatickém příběhu Arvéda byl málo, má k dispozici i knihu Jana Poláčka, která teď znovu vychází.

Kam za kulturou?

Poradí vám Lukáš Hejlík, Kateřina Tučková, ale i další osobnosti v naší letní sérii.

David Diop – V noci je každá krev černá (Argo, 2022)

Drsné, intenzivní čtení z fronty. Ponor do mysli senegalského mladíka, který právě viděl zemřít svého nejlepšího přítele ve válce, s níž neměl mít nic společného. Odehrává se totiž v Evropě. Rytmizovaná próza utíká před očima, i když zároveň nejde o lehké čtení. Diopův román byl oceněn Goncourtovou cenou i mezinárodní Booker Prize.

Reklama

Související témata:

Doporučované