Hlavní obsah

Scorsese nadchl, víc než Indiana Jones. Cannes má už i prvního favorita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Robert De Niro a Martin Scorsese v Cannes představili svůj nejnovější film.

Reklama

Snímek Killers of the Flower Moon s Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem v hlavních rolích měl o víkendu premiéru na slavném filmovém festivalu v Cannes a po promítání se dočkal několikaminutového potlesku vestoje.

Článek

Americký režisér Martin Scorsese stále kouzlí na filmovém plátně, napsal server CNN. Jeho nejnovější projekt, kriminální drama Killers of the Flower Moon s Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem v hlavních rolích, měl o víkendu premiéru na slavném filmovém festivalu v Cannes a po promítání se dočkal několikaminutového potlesku vestoje.

Na videu, které na YouTube zveřejnili pořadatelé filmové přehlídky, je vidět, jak diváci ve festivalovém paláci Grand Théâtre Lumière bouřlivě aplaudují filmu nejméně sedm minut. Další potlesk přišel poté, co režisér Scorsese poděkoval publiku, „všem, kteří byli s filmem spojeni, včetně svých starých kamarádů Boba a Lea“, a Osedžům, příslušníkům indiánského kmene, o nichž snímek pojednává.

Viditelně dojatý Scorsese popsal natáčení filmu jako „velmi živý, úžasný a dojemný“ zážitek. Ovace a potlesk sklidili také DiCaprio, De Niro a Lily Gladstoneová, kteří byli na premiéře přítomni.

Film natočený podle bestselleru Davida Granna je kriminálním příběhem založeným na skutečnosti. „Odehrává se ve 20. letech 20. století v Oklahomě a popisuje sériové vraždy členů bohatého kmene Osedžů“, které vyvolaly rozsáhlé vyšetřování Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Tři a půl hodiny dlouhý film představuje Scorseseho první příspěvek k žánru westernu a v Cannes měl premiéru mimo soutěž. Zatím se setkal s pozitivním přijetím. Na specializovaném serveru Rotten Tomatoes, který shromažďuje filmové recenze, má průběžné hodnocení 97 procent. Dosud jej hodnotilo 30 kritiků.

„Scorsese natočil procítěný film, který uctívá jak oběti, tak přeživší,“ píše o snímku web The Hollywood Reporter, který chválí zejména herecké výkony Leonarda DiCapria a Roberta De Nira a dodává, že snímek Killers of The Flower Moon bude z dosavadní filmografie režiséra vyčnívat pro svou ojedinělou atmosféru.

Film bude mít premiéru v kinech v omezené distribuci 6. října a poté bude dostupný všude od 20. října. Po uvedení do kin bude k dispozici také ke streamování na platformě Apple TV+.

Jak se povedl návrat Indiana Jonese?

Uvedení nového pokračování kultovní klasiky prožil herec Harrison Ford v slzách. Reakce kritiků jsou ale spíše smíšené, píše The Hollywood Reporter.

Zápletka nového Jonese vypadá poměrně očekávatelně. Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, vrací se za mladým Indym a současně se vydává do roku 1969, kdy USA a Sovětský svaz svádějí vesmírné závody. Hlavním Jonesovým nepřítelem je ovšem nacista jménem Voller. Do jeho rukou se nesmí dostat Nástroj osudu, tajuplný artefakt rozdělený na dvě půlky. Když se totiž spojí, dokáže objevit trhliny v časoprostoru – a dát tak nacistům druhou šanci na úspěch.

Kritici chválí akční scény, třeba honičku mezi koněm a motorkou, která se zčásti odehrává v newyorské podzemce, standardní porci fordovského charismatu nebo novou hvězdu filmu, britskou herečku Phoebe Waller-Bridgeová. Problém ale dělají příšerně provedené speciální efekty nebo zbytečně komplikovaná zápletka, myslí si kritik časopisu The Hollywood Reporter.

„Indiana Jones je pořád třída,“ kontruje Peter Bradshaw z deníku The Guardian.

Na kterou stranu se přikloní diváci, jestli je přesvědčí sebejistý Harrison Ford, nebo zklame poněkud pohodlná režie Jamese Mangolda, to se dozvíme po uvedení v kinech, které je naplánováno na 29. června.

Vláda studia A24

Cannes už má také prvního favorita na Zlatou palmu. Je jím snímek britského režiséra Jonathana Glazera, Zone of Interest. Film volně inspirovaný románovou předlohou právě zesnulého spisovatele Martina Amise vypráví o bukolické idylce Rudolfa Hösse a jeho rodiny. Nacistický pohlavár se usídlil přímo vedle koncentračního tábora v Osvětimi, od jehož pekla ho dělí jediná vysoká zeď.

„Hössovy vidíme poprvé, když za slunečného dne pořádají piknik u pobřeží. Kamera je často zabírá na zahradě, jak slaví narozeniny nebo se při party koupou v bazénu. Jasně viditelný kouř (a jistě i silný pach) z nedalekého osvětimského krematoria, hlasy křičících vězňů, štěkot hlídacích psů ani dozorci přikazující exekuce – to všechno nechává Hössovy chladnými. Jako by všechna ta hrůza vycházela z televize v obýváku,“ píše web The Hollywood Reporter.

Glazer se v devadesátých letech proslavil jako režisér hudebních videoklipů. Natáčel například s kapelami jako Radiohead, Massive Attack nebo UNKLE. První celovečerní snímky točil na začátku tisíciletí, o dekádu později pak sklidil ohlas za komorní thriller Pod kůží (2013), skvěle ztvárněnou adaptaci stejnojmenného románu o mimozemšťance (Scarlett Johanssonová), která ze Země unáší osamělé stopaře. Teď se po deseti letech vrací s filmem Zone of Interest.

Reklama

Doporučované