Hlavní obsah

Techno jako kulturní dědictví. Německo rozšiřuje seznam UNESCO

Foto: Filmbildfabrik, Shutterstock.com

Snímek z berlínské technoparty Rave the Planet z července 2023.

Reklama

Německo přidává berlínské techno na seznam světového dědictví UNESCO. Dříve undergroundová scéna se stává fenoménem hlavně mezi mladými a turisty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Berlínská techno scéna je jednou ze šesti nových položek na seznamu nehmotného kulturního dědictví v Německu. Zapsaná je například společně s horolezectvím v Sasku nebo výrobou ovocného vína. Jeho cílem je chránit kulturní tradice a zachovávat je pro budoucí generace.

„Rozhodnutí nám pomůže zajistit, aby klubová kultura byla uznána jako cenný sektor hodný ochrany a podpory,“ řekl německému vysílání DW Lutz Leichsenring výkonný člen představenstva Clubcommission, které funguje jako síť pro berlínské kluby a pořadatele. „Zatímco opery, divadla a koncertní sály byly vždy uznávány jako součást kultury, hudební kluby měly problém být vnímány jako plnohodnotná kulturní součást.“

V techno hudbě je kladený důraz primárně na výrazný rytmus a rychlé tempo, přičemž prakticky veškeré používané zvuky jsou generovány elektronickými hudebními nástroji a přístroji. Subkultura zahrnuje kromě hudby také módu a akce zvané „raves“. Nejedná se jen o specifický hudební styl, ale také o alternativu ke klasickým praktikám poslechu hudby.

Mezi nejznámější berlínské kluby patří Berghain, Tresor nebo KitKat Club a zájemcům nevadí čekat venku před vstupem i několik hodin. Německá techno kultura si našla desetitisíce příznivců, a to hlavně mezi mladou generací. Přináší totiž jiný zážitek než běžné kluby. Hlavním pravidlem je zákaz natáčení a focení. Při vstupu jsou všem zalepeny kamery na telefonech a jakékoliv pořizování záznamů je přísně hlídáno. Uvnitř se pod rouškou anonymity a bez hledáčků foťáku rodí nová a uvolněná komunita, která zahrnuje sexuální otevřenost, rovnost a toleranci.

Dostat se do techno klubů nemusí být jednoduché. Po hodinách čekání ve frontě je možné, že vás vyhazovač odmítne pustit dovnitř, protože jste cizinci, nemáte vhodné oblečení, jste ve velké skupině nebo příliš opilí. Nejjednodušší je proto sehnat v hlavním městě někoho místního, kdo klubovou kulturu dobře zná. U dveří totiž odmítají až 60 % zájemců. Neúspěšně se snažila dostat do Berghainu i zpěvačka Britney Spears nebo herec Steven Seagal. Údajně si odmítnutím prošel i miliardář Elon Musk.

O původu techna se stále diskutuje, nemá totiž přesné geografické umístění. Jedním z prvních míst, kde bylo poprvé slyšet, byl právě Berlín nebo americký Detroit. V Německu se tento styl elektronické hudby začal šířit v devadesátých letech, kdy byl spíš „undergroundovou“ záležitostí. Postupně se německé hlavní město stalo jedním z nejvýznamnějších center techno hudby na světě a láká i návštěvníky ze zahraničí.

Berlínské světoznámé kluby jsou motorem turistického ruchu v německé metropoli. Existuje zde více než 700 klubů, které každoročně hostí více než 58 000 akcí, včetně 71 000 uměleckých vystoupení, jejichž tržby v roce 2017 dosáhly přibližně 168 milionů eur.

Techno kultura strádala během covidové pandemie. Problém byl vyřešen bizarním, přesto velice kreativním způsobem. Takzvané „techno-budky“ nahradily některé nepoužívané telefonní budky v hlavním městě a využít je mohl každý.

Není to poprvé, co se moderní hudební styl zapsal na seznam UNESCO. Příkladem je třeba jamajské reggae nebo velký indický festival Kumbh Mela. Techno je ovšem zdaleka nejmladším žánrem na seznamu.

Reklama

Doporučované