Hlavní obsah

Ve 43 letech zemřel slovenský herec Daniel Heriban

Foto: ČTK

V nemocnici si stěžoval na bolest zad. Slovenský herec Daniel Heriban náhle zemřel.

Reklama

Heribanovou poslední rolí je Alexandr Dubček ve filmu Petra Nikolaeva Muž, který stál v cestě.

Článek

„Odešel příliš brzo a o to víc to bolí,“ vyjádřila se k úmrtí slovenského herce prezidentka Zuzana Čaputová. Podle jejích slov s Heribanem odešel obrovský všestranný talent a humor, který do slovenských životů přinášel kus člověčiny.

Podle slovenské TV JOJ pro Heribana v ranních hodinách přijela záchranná služba, která se herce neúspěšně pokusila oživit. Den předtím si měl v nemocnici stěžovat na bolesti zad.

Heriban se proslavil hlavně díky roli v komediálním seriálu Hodná Dolná, kde ztvárnil postavu Ďura Brmbalíka. Známý byl také jako muzikant a oblíbený byl i na divadelních prknech.

„Daniel Heriban přijal nabídku ředitele Romana Poláka a stal se členem souboru Činohry SND v roce 2014. Zůstal s ním až do roku 2021. Po dobu sedmi sezón ukazoval svou hereckou variabilitu, schopnost napojit se na poetiky různých režisérů široké estetické škály. Byl bravurní autor hudby a sám do několika inscenací hudbu složil. Uměl publikum zaujmout rozvážným humorem, ale také vystavit postavu skrz tajemný, rafinovaný výraz nevinného mladého chlapce.

Zpráva o jeho náhlém odchodu je šokem, zasáhla mnohé z nás nepřipravené a přichází po ní pocit nespravedlnosti, absurdnosti a prázdna. Čest jeho památce,“ vyjádřilo se k úmrtí Heribana Slovenské národní divadlo.

Heriban se narodil v Trnavě a v roce 2014 dokončil studium na Divadelní fakultě Vysoké školy múzických umění. Jeho první angažmá začalo v roce 2007 ve Slovenském komorním divadle v Martině, později spolupracoval s již zmíněnou Činohrou Slovenského národního divadla, ale i s dalšími divadelními soubory.

Reklama

Související témata:
Daniel Heriban

Doporučované