Hlavní obsah

Zemřel oceňovaný francouzský režisér Laurent Cantet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Laurent Cantet zemřel ve věku 63 let.

Reklama

Laurent Cantet se ve svých dílech zabýval zejména problémy moderní společnosti. Mezi jeho témata patřila například třídní boj, rozmanitost společnosti nebo vzdělávací systém.

Článek

Ve věku 63 let zemřel francouzský režisér Laurent Cantet. Držitel ocenění Zlatá palma, které se uděluje na filmovém festivalu v Cannes. Natočil devět celovečerních filmů, ve kterých se zabýval zejména společenskými problémy.

„Zemřel dnes ráno v Paříži, byl nemocný,“ sdělila agentuře AFP Cantetova agentka Isabelle de la Patellièreová. Bližší okolnosti úmrtí zůstávají neznámé.

Laurent Cantet byl oceňovaný filmař, který se ve svých dílech zabýval zejména problémy moderní společnosti. Mezi jeho témata patřila například třídní boj, rozmanitost společnosti nebo vzdělávací systém. Francouzskými kritiky byl oceňován za humanismus a velkorysost, které do svých filmů přinášel.

Pravděpodobně nejznámější je jeho snímek Mezi zdmi z roku 2008, který byl natočen podle autobiografického románu Françoise Bégaudeaua. Zabývá se životem v jedné školní třídě a hrají v něm skuteční učitelé a žáci i autor literární předlohy. Film vyhrál Zlatou palmu na festivalu v Cannes, cenu Independent Spirit Awards pro nejlepší mezinárodní film a získal i několik nominací na dalších festivalech.

Jeho posledním uvedeným dílem byl film Arthur Rambo, který vyšel v roce 2021 a zabýval se vlivem sociálních sítí na člověka. Před úmrtím pracoval režisér na filmovém projektu s názvem L’Apprenti (Učeň), který měl být uveden do kin příští rok.

Reklama

Doporučované