Hlavní obsah

Gazu nám do toho netahejte. Eurovize zakázala palestinské vlajky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vlajky Palestiny vlají na protestech v celé řadě evropských měst. Na Eurovizi tomu tak ale nebude. (Ilustrační snímek z Prahy z listopadu 2023.)

aktualizováno •

Eurovize je apolitická soutěž, přesto se před letošním ročníkem řeší hlavně politika. V Malmö se očekávají propalestinské protesty a řeší se účast Izraele. Do toho volá Ukrajina, že také chce být vidět a nechce se nechat zastínit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Návštěvníci letošního ročníku soutěže Eurovision Song Contest ve švédském Malmö, který začíná v úterý, si nebudou smět přinést palestinské vlajky ani mávat transparenty s hesly o válce mezi Izraelem a Hamásem, uvedla Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž pořádá.

Fanoušci Eurovize a jednotlivých umělců si tak budou moci přinést a vyvěsit pouze vlajky reprezentující 37 účastnických zemí, upřesnil ve vyjádření pro americký deník The New York Times mluvčí soutěže. Z tohoto pravidla platí jediná výjimka, a sice duhové a jiné vlajky reprezentující komunitu LGBTQ.

Eurovize se dlouhodobě označuje za apolitickou soutěž. Mluvčí uvedl, že ačkoli se politika týkající se vlajek každoročně přezkoumává, od posledního ročníku, který se konal v anglickém Liverpoolu, se nezměnila.

Pravidlo přesto rozčílilo některé fanoušky. Zejména byla pohoršena ta jejich část, která již několik měsíců vyzývá organizátory, aby zakázali Izraeli účast na soutěži vzhledem k operacím, které židovský stát vede v Gaze.

Inga Straumlandová, islandská fanynka, v rozhovoru pro NYT označila rozhodnutí zakázat palestinské vlajky za děsivé. Uvedla, že tento krok je „silným omezením svobody projevu, zejména vzhledem k tomu, že vlajky Izraele přítomny budou“.

Účast fanoušků z židovského státu nicméně úplně jistá není. Izrael totiž před dvěma týdny vydal aktualizované varování před cestováním v souvislosti se soutěží Eurovision Song Contest, přičemž švédské Malmö zařadil na třetí stupeň označující mírné ohrožení.

Rada pro národní bezpečnost ve svém varování uvedla „důvodnou obavu“, že teroristé se zaměří na Izraelce, kteří se Eurovize zúčastní. „Malmö je známé jako centrum protiizraelských protestů,“ cituje varování list Times of Israel a vysvětluje, že ve městě žije mnoho přistěhovalců z arabského světa.

Agentura AP ostatně napsala, že v Malmö se v příštím týdnu v souvislosti s Eurovizí očekávají velké propalestinské protesty.

Propalestinské demonstrace v minulých týdnech sílí na celém světě a ovlivňují dokonce i nejvyšší americkou politiku. Zatímco na amerických univerzitních kampusech a v evropských městech palestinské vlajky vlají stále viditelněji a budou vlát i v samotném Malmö, na pravděpodobně nejslavnější hudební soutěži světa nebudou vůbec.

Na Seznam Zprávách jsme o propalestinských demonstracích psali třeba zde:

Kritici soutěže často o její apolitičnosti polemizují. Například vítězství Ukrajiny před dvěma lety - jen několik týdnů po začátku ruské invaze - bylo velmi symbolické a píseň Stefania od Kalush Orchestra se stala jistou hymnou odboje obránců proti agresorovi.

Vítězný umělec pouhý den po svém vítězství zveřejnil na svém youtubovém kanále nový videoklip písně, který ukazuje záběry utrpení na ukrajinské frontě.

Rozhovor

Snažíme se kombinovat to, co před námi ještě nikdo nezkombinoval, říkají o své hudbě v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy členové ukrajinské skupiny Kalush Orchestra. Své zemi dnes pomáhají charitativními koncerty po celém světě.

A Ukrajina silně řeší Eurovizi i letos.

List Kyiv Post v sobotu napsal, že Ukrajina chce být na soutěži vidět a bojí se, že bude zastíněna právě palestinsko-izraelským sporem. „Je to pro nás příležitost reprezentovat naši kulturu. Ukázat, že máme lidem co dát,“ citoval web zpěvačku Jerry Heilovou, která v uměleckém duu východoevropskou zemi reprezentuje s písní Teresa & Maria. „Musíme se prostě zviditelnit,“ dodala.

Pravdou zůstává, že téma účasti Izraele v mediálním prostoru předčilo samotné soutěžení umělců reprezentujících své země.

Podporovatelé Palestiny vyzývají k tomu, aby byl židovský stát ze soutěže vyloučen. Situaci přirovnávají k tomu, že Rusko a Bělorusko byly po začátku invaze na Ukrajinu ze soutěže vyřazeny.

„Ruská situace je úplně jiná,“ namítl v rozhovoru pro televizi Sky News náměstek generálního ředitele EBU Jean Philip de Tender. „Ruským televizním stanicím byla zastavena účast v celé EBU, jelikož porušovaly zásady členství. To není případ Izraele. Eurovize není soutěž národů nebo vlád, ale televizních vysílatelů,“ dodal s tím, že ruské stanice podporovaly vpád na Ukrajinu.

Izrael přesto musel změnit výběr písně. Původně měla zpěvačka Eden Golan židovský stát reprezentovat s písní October Rain (Říjnový déšť), která však ve svém textu odkazovala na události ze 7. října loňského roku. Nakonec však Izrael podle BBC požádal o změnu názvu a textu a jeho účast byla „zachráněna“.

Nasazená píseň Hurricane si v průběžných kurzech vede slušně a očekává se její postup do finále. Jak si povede, se dozvíme ve čtvrtek 9. května při druhém semifinále a případně ve finále dne 11. května.

Doporučované