Hlavní obsah

Princezna z Walesu překvapila i nás, říkají ukrajinští vítězové Eurovize

Foto: Profimedia.cz

Kalush Orchestra po svém loňském vítězství v Eurovizi.

Reklama

Snažíme se kombinovat to, co před námi ještě nikdo nezkombinoval, říkají o své hudbě v exkluzivním rozhovoru pro SZ členové ukrajinské skupiny Kalush Orchestra. Své zemi dnes pomáhají charitativními koncerty po celém světě.

Článek

Když se minulý rok konala hudební soutěž Eurovision Song Contest, válka na Ukrajině trvala jen necelé tři měsíce a nad účastí ukrajinského zástupce visel z pochopitelných důvodů otazník. Do italského Turína však nakonec odjela zemi reprezentovat skupina Kalush Orchestra s písní Stefania, která následně zemi vynesla první místo.

O rok později skupina v rámci nového turné přijela do Prahy, kde v prostorách klubu Lucerna Music Bar odehrála energií našlapaný koncert. Peníze, které díky němu vybrala, poputují na pomoc Ukrajině, stejně jako zhruba 26 tisíc korun, za něž skupina na závěr show vydražila podepsanou kytaru.

„Ukrajinská hudba všech našich umělců dnes usiluje o pozvednutí ducha Ukrajinců a o to, aby podporovali naši armádu a naše vojáky,“ uvedl pro Seznam Zprávy Tymofij Muzyčuk, zpěvák skupiny. „Všichni interpreti se tak v podstatě snaží Ukrajince sjednotit a my nejsme výjimkou.“

Na otázky Seznam Zpráv odpovídal spolu s kolegou Oleksandrem Slobodjanykem, známým také jako Saša Tab. Mluvili jsme o tom, jak vypadal „posteurovizní“ život skupiny nebo jak se součástí jejich letošního návratu na Eurovizi stala princezna z Walesu.

Jaké bylo vrátit se po roce na pódium Eurovize?

Tymofij: Bylo to velmi příjemné. V průběhu tohoto roku už jsme byli v mnoha zemích, a bylo tak pěkné se vrátit zpět. Jsme opravdu rádi, že jsme na Eurovizi mohli vystoupit.

Saša: A předat výherní trofej letošní vítězce.

Překvapilo mě, že součástí vašeho vystoupení byla i princezna Kate. Jak k téhle spolupráci došlo?

S.: Byli jsme sami velmi překvapení, když jsme ji viděli. V prvním videu, které jsme před naším vystoupením na pódiu zhlédli, byl totiž někdo úplně jiný. Že s námi „vystoupí“ ona, jsme zjistili až z videa, které hrálo na generálce. Byla to čest a jsme velmi rádi, že se to stalo. Byli jsme jí moc vděční za její podporu Ukrajině.

Eurovize

Eurovision Song Contest je každoroční hudební soutěž pořádaná zeměmi, které jsou aktivními členy Evropské vysílací unie. Každou zemi reprezentuje interpret s jednou soutěžní písní, která musí buď zvítězit v národním kole, nebo je nominována rovnou. Ve finále vítěze vybírají diváci prostřednictvím telefonického hlasování spolu s národními porotami.

V roce 2023 v soutěži zvítězila zpěvačka Loreen ze Švédska s písní Tattoo.

Měli jste možnost vidět vystoupení českého zástupce, skupiny Vesna?

S.: Ano, moc se nám líbily jejich růžové kostýmy. Vzpomínám si, že mezi nimi byla Ukrajinka a že v jejich písničce byla také ukrajinská slova. Bylo to velmi pěkné vystoupení.

Objevila se kritika, že Vesna svou písní odkazuje na slovanskou vzájemnost, se kterou je spjato i Rusko. Co si o tom myslíte?

S.: V politice se tolik neorientujeme, výkony proto můžeme soudit pouze z pohledu hudebníků a z tohoto pohledu šlo o pěkné a super vystoupení, které se nám velmi líbilo.

Co jste za uplynulý rok, který od vašeho vítězství v Eurovizi uběhl, dělali? Na sociálních sítích bylo možné sledovat, jak koncertujete, po vašem vítězství se ale psalo, že jedete pomáhat zpět na Ukrajinu.

T.: Poté, co jsme vyhráli Eurovizi, jsme se vrátili na Ukrajinu, kde jsme zůstali asi jeden nebo dva týdny, a následně jsme začali připravovat program na naše nové tour. Později jsme na jedno velké vyrazili a nebylo jen evropské, bylo světové – projeli jsme skoro celé Spojené státy, Kanadu a další země.

Foto: Tereza Ulrychová

Na závěr koncertu skupina vydražila podepsanou kytaru za 1100 eur, tedy zhruba za 26 tisíc korun.

Připravovali jsme ho dlouho a kamkoliv jsme jeli, měli jsme s sebou i QR kód, který si lidé mohli naskenovat a přispět jeho prostřednictvím Ukrajině. Dokázali jsme během něj vybrat 60 milionů hřiven (více než 36 milionů korun, pozn. red.) a doufáme, že na nynějším turné vybereme pro Ukrajinu ještě víc.

Takže přijďte na naše koncerty, hodně se toho změnilo – máme nové tracky i nové kostýmy. Přijďte a společně na Ukrajinu vybereme další peníze.

Kam přesně pak tyto vybrané peníze putují?

T.: Všechny peníze jdou na pomoc Ukrajině a neputují vyloženě na jedno místo, jdou na pomoc Ukrajině obecně – muzeím, dětem, kultuře, ozbrojeným složkám…

A čeho těmito koncerty vlastně chcete dosáhnout?

T.: Našim hlavním cílem je samozřejmě právě vybrání peněz na Ukrajinu a to, abychom jí pomohli. Dále pak chceme mluvit o ukrajinské kultuře, která je nyní ničena. Myslím, že to je nyní cíl většiny ukrajinských umělců, kteří momentálně vystupují. Opravdu se všichni snažíme, aby naše vítězství přišlo co nejdřív.

S.: Ano, je to teď naše práce.

Takhle vypadalo vystoupení Kalush Orchestra s písní Stefania v Praze.Video: Tereza Ulrychová

Vaše písničky jsou převážně v ukrajinštině, před více než dvěma měsíci jste ale vydali song Changes, kde poprvé najdeme i angličtinu. Proč ta změna?

T.: Píseň Changes (v češtině Změny, pozn. red.) vznikla, protože všichni Ukrajinci dnes čekají na změny, které snad i brzy přijdou. V angličtině jsme začali vydávat proto, abychom rozšířili řady svého publika. Abyste totiž přilákali zahraniční posluchače k ukrajinské hudbě, musíte jim dát něco v angličtině, aby zůstali i kvůli ukrajinským písním.

S.: Po Changes už jsme stihli vydat i píseň Ushme Uturbe, která je také v angličtině. A angličtinu jsme zvolili i kvůli tomu, že jsme začali spolupracovat se zahraničními umělci; je snazší s nimi komunikovat právě v angličtině, jelikož většina z nich ji ovládá.

Plánujete tedy takových písniček ve svém repoertoáru víc?

T.: V našem novém seznamu písní, se kterými nyní koncertujeme, už lidé mohou slyšet některé písničky v angličtině, které ještě nebyly vydány.

Rozhovory s ukrajinskou skupinou Antytila

Skupina Antytila dříve vyprodávala koncerty, se začátkem války šla ale hudba stranou a členové kapely zamířili na frontu. Válečné zkušenosti i pocity z vystoupení se členy U2 popsal již loni v červenci v rozhovoru se SZ její frontman Taras Topolja:

Když pak v březnu přijela skupina do Prahy, mluvili jsme s ním znovu:

Vaše hudba je poměrně neobvyklá, můžeme v ní najít například i etnické prvky. Jak tento styl vznikl?

T.: Je to proto, že ve skupině jsou lidé, kteří mají rádi různé hudební styly, jako je rap nebo folklor, ale máme i kolegu, který má rád reggae, a já osobně mám rád rock.

S.: Dalo by se to vlastně popsat druhým slovem v našem názvu: orchestr.

T.: V naší první skupině, která nese jen název Kalush, je to o rapu, zatímco v druhé už jsou kombinovány různé styly. Neustále hledáme nové hudební nástroje, nové styly…

S.: A snažíme se kombinovat to, co před námi ještě nikdo nezkombinoval.

Co pro vás v této době, době války, hudba představuje?

T.: Myslím, že ukrajinská hudba všech našich umělců dnes usiluje o pozvednutí ducha Ukrajinců a o to, aby podporovali naši armádu a naše vojáky. Všichni interpreti se tak v podstatě snaží Ukrajince sjednotit a my nejsme výjimkou.

Máte něco, co byste rádi vzkázali českým čtenářům?

T.: Nejprve bych rád poděkoval všem Čechům, že nás podporují. My i Ukrajina jsme vám za to opravdu vděční. Společně za vítězstvím.

S přispěním Konstantina Sulimenka.

Reklama

Doporučované