Hlavní obsah

Zemřela malérečka Marie Švirgová z Lanžhota, bylo jí 86 let

Foto: Profimedia.cz

Marie Švirgová při práci v Kosticích u Břeclavě, snímek z roku 2021.

Reklama

Lidovými ornamenty, které jsou pro Podluží typické, zdobila vstupy do domů a sklepů, stuhy i velikonoční kraslice.

Článek

Jedna z nejznámějších lidových maléreček z oblasti Podluží Marie Švirgová z Lanžhota na Břeclavsku ve čtvrtek zemřela ve věku 86 let. Úmrtní oznámení zveřejnila na sociální síti facebook se svolením rodiny břeclavská pohřební služba Kelemen.

Marie Švirgová se narodila v roce 1936 v Lanžhotě jako Marie Svačinová. Jak uvádí web Paměti národa, jako devítiletá zažila na konci druhé světové války těžké boje o Lanžhot, její rodina se několik dní schovávala po sklepích. Po válce se vrátila do školy, další vzdělávání jí ale zkomplikoval útěk jejího strýce za hranice. Po dokončení měšťanské školy tak nastoupila do práce, provdala se a měla dva syny.

Od mládí se Marie Švirgová věnovala malování lidových ornamentů, které jsou pro Podluží typické. Zdobila jimi vstupy do domů i sklepů, stuhy a pentle. Tradičními ornamenty každoročně zdobila také velikonoční kraslice, které pro své vnuky i pravnuky pekla z perníku.

Byla spoluzakladatelkou Výtvarné folklorní akademie a své umění byla dvakrát učit krajany ve Spojených státech. Jejím posledním počinem byl letos na jaře návrat tradičního ornamentu nad oltář do kostela v Lanžhotě.

Reklama

Doporučované