Hlavní obsah

Kundera věnuje Moravské zemské knihovně své knihy i archiv

Foto: Profimedia.cz

Milan Kundera

Reklama

Darovaný majetek se začne převážet z pařížského bytu Kunderových letos na podzim.

Článek

Spisovatel Milan Kundera věnuje Moravské zemské knihovně v Brně sbírku různých vydání svých knih a také archiv článků a dalších dokumentů. Vše se bude převážet z pařížského bytu Milana a Věry Kunderových letos na podzim. Moravská zemská knihovna (MZK) plánuje, že zpřístupní knihy badatelům i dalším zájemcům o dílo jedena devadesátiletého brněnského rodáka a světoznámého romanopisce usazeného ve Francii. ČTK to dnes řekl pracovník knihovny Radoslav Pospíchal.

Léta budovaná knihovna zahrnuje knižní dílo Kundery publikované v češtině i ve více než 40 dalších jazycích. V Brně se bude na základě dohody se správci autorských licencí nadále rozšiřovat o další česká i zahraniční vydání.

Součástí daru je archiv obsahující články psané Kunderou anebo o něm, kritiky Kunderových knih sbírané v průběhu let jeho vydavateli v Česku i v zahraničí, množství výstřižků z novin, autorizované fotografie i Kunderovy kresby. Archivní materiál bude čtenářům přístupný primárně v digitální podobě.

Kvadratura Kundery

Rozhodnutí Kundery a jeho manželky Věry uvítal ministr kultury Lubomír Zaorálek, který dar označil za mimořádnou kulturní událost. Dar podle něj ukazuje, že Kundera „měl a má nejblíže k této zemi“, tedy Česku. Kundera v souvislosti s darem podle tiskové zprávy MZK uvedl, že „knížky patří do knihovny“.

MZK dlouhodobě spolupracuje s manželi Kunderovými, loni připravila výstavu a vydala knihu o překladech Kundery včetně bibliografie. „Dar knihovny Milana Kundery je nejenom vzkazem českým čtenářům, ale vlastně i komentářem jeho vztahu k Brnu, tedy k jeho rodišti,“ uvedl ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Po kompletním soupisu a katalogizaci knihovny má MZK v plánu v příštím roce sbírce vyhradit místo v samostatné studovně, která ponese označení Knihovna Milana Kundery. Lze tam pořádat také autorská čtení, debaty se spisovateli a diskuse o literatuře i kultuře.

Reklama

Související témata:

Doporučované