Hlavní obsah

Kůrovce mají na Pardubicku likvidovat dobrovolní hasiči. Lesníci se obávají o jejich bezpečnost

Se zvládáním kůrovcové kalamity by v Pardubickém kraji mohli pomoct dobrovolní hasiči. Svých 333 motorových pil by měli nabídnout nejmenším vlastníkům lesů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lesníky by při likvidaci kůrovcové kalamity v Pardubickém kraji mohli zastoupit dobrovolní hasiči. Vedení kraje tak chce pomoct malým vlastníkům, kterým se nedaří sehnat pracovní sílu. Lesníci však upozorňují, že kácení vzrostlých stromů není tak jednoduché, jako jejich rozřezávání při výjimečných událostech, kde hasiči zasahují.

Článek

Zvýšit počet pracovních sil na boj s kůrovcovou kalamitou o více než tisíc lidí by měl v Pardubickém kraji pomoct nápad tamní kůrovcové komise. Do lesů malých soukromých vlastníků chtějí povolat dobrovolné hasiče. Ti by měli pomoct s těžbou napadených stromů lidem, kteří to vlastními silami nezvládnou a nepodaří se jim sehnat těžební firmu.

„Jsme schopni nabídnout pomoc při těžbě dřeva v zasaženém lese, protože jsme vybaveni motorovými pilami a v každé jednotce jsou lidé s odbornou způsobilostí pro práci s motorovou pilou. V Pardubickém kraji nyní máme k dispozici 333 motorových a zhruba 1 200 hasičů s oprávněním na motorovou pilu,“ říká krajský starosta dobrovolných hasičů Josef Bidmon. Další členové dobrovolných jednotek by podle něj mohli pomoct s odvětvováním či úklidem.

Takovéto zásahy by nespadaly pod operačního důstojníka, ale jednotku by do akce vysílala přímo obec, pod níž spadají. „Majitel lesa může požádat vedení obce o pomoc při likvidaci. Na základě dohody může starosta jednotku poslat na pomoc s kácením stromů,“ vysvětluje Bidmon.

Takový zásah by hradila tedy přímo obec. Vedení kraje by ji však obcím chtělo nahradit. „Tam, kde jednotka zasáhne, tak bychom chtěli refundovat náklady spojené s tímto řešením, aby ani obec nepřišla zkrátka, motivovat všechny zúčastněné k tomu, aby se kůrovec nešířil a byl včas zlikvidován,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Nabídka platí pouze pro majitele lesů do 50 hektarů, kteří mají podle zjištění hejtmanství s likvidací kalamity největší problémy. „Tito vlastníci jsou v současné době bohužel nečinní a musíme se je snažit motivovat k tomu, aby dřevo pokáceli a odvezli. Zároveň si stěžují na to, že v tuto chvíli není dostupná technika,“ dodává.

Návrh na zapojení dobrovolných hasičů padl na jednání kůrovcové komise v tomto týdnu. Členem komise je i dlouholetý lesník z Vysokého Chvojna Radomír Charvát, který však mírní nadšení z vyslání hasičských jednotek do lesa. „Každá pomoc je v současné době potřebná, ale toto se dá přirovnat k hašení hořícího domu kávovou lžičkou. Otázkou je také, jak hasiči budou schopni zvládat vysoce kvalifikovanou a nebezpečnou práci.

Ono je něco jiného, když hasiči rozřežou strom, který spadl přes cestu, rozřežou ho na díly a odklidí z cesty, a něco jiného je pokácet směrově strom v lese a nařezat na potřebné sortimenty tak, aby ten strom mohl být ještě zpeněžen,“ upozorňuje Charvát a s nadsázkou dodává, že se obává, aby za každým hasičským autem nemusela v lese stát ještě sanitka. „To není podcenění těch hasičů, ale nedocenění potřeby kvalifikace pro lesnické práce,“ říká.

Pardubický kraj je zatím na počátku boje s kalamitou. Kůrovec se sice vyskytuje na celém území, avšak kritických rozměrů zatím dosahuje jen v oblasti kolem Moravské Třebové a Jevíčka, kam se lýkožrout dostává ze zasaženého severu Moravy.

Reklama

Doporučované