Hlavní obsah

Kuvajt ruší návštěvu Petříčka, po íránském konfliktu se bojí o bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nepojede na konci týdne do Kuvajtu, jak bylo původně plánováno. Návštěvu zrušila kuvajtská strana kvůli bezpečnostní situaci v regionu.

Článek

Petříčkova cesta do Kuvajtu měla podpořit vzájemné diplomatické aktivity, naposledy byl český ministr zahraničí v této blízkovýchodní zemi v roce 2004. Ministr se měl do Kuvajtu přesunout z návštěvy Indie, na kterou odletěl v pondělí.

Provázet ho měla podnikatelská delegace a ministr měl v zemi zahájit podnikatelské fórum s kuvajtskou obchodní komorou.

Kuvajtská strana však z bezpečnostních důvodů návštěvu zrušila. V sousedním Iráku se v minulém týdnu střetly Spojené státy s Íránem. Američané v Bagdádu zabili velitele íránských jednotek Kuds Kásima Solejmáního.

Írán na to odpověděl raketovým útokem na základny mezinárodních sil v Iráku. Kvůli bezpečnostní situaci se část vojáků mezinárodní koalice přesunula z Iráku právě do Kuvajtu.

Podle Ministerstva zahraničí se bude hledat nový termín pro cestu Petříčka do Kuvajtu. V současné chvíli se ale nedá odhadnout, zda se návštěva uskuteční ještě letos.

Reklama

Doporučované