Hlavní obsah

Kvalita vody v moravskoslezských přírodních koupalištích je dobrá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Moravskoslezském kraji je až na výjimky dobrá. Krajští hygienici aktuálně kontrolovali vzorky vody z nádrží na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku a neodhalili větší problémy.

Článek

Rizikem i nadále může být jen koupání v nádrži Brušperk, kde nelze vyloučit onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Na ostatních kontrolovaných vodních plochách je kvalita vody vyhovující. ČTK o tom dnes informovala krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Hygienici odebrali vzorky vody na třech místech Žermanické přehrady, na dvou místech přehrady Olešná a v nádržích Brušperk, Baška, Větřkovice, Kacabaja, Čerťák a Údolí mladých.

„Počasí posledních dnů příliš koupání nepřeje, teplota vody na sledovaných nádržích se pohybuje okolo 14 stupňů Celsia,“ uvedla Svrčinová. Začátkem tohoto týdne zajistil odběry také provozovatel štěrkovny v Hlučíně na Opavsku. Laboratorní analýzy i v tomto případě potvrdily vyhovující kvalitu vody.

Hygienici v regionu letos pravidelně sledují kvalitu vody na 25 místech ke koupání, která nemají svého provozovatele. V regionu budou mimo to fungovat další dvě přírodní koupaliště, kde kontrolu vody bude zajišťovat právě jejich provozovatel.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody a nově také pravidla koupání, která zohledňují současnou koronavirovou pandemii.

Reklama

Doporučované