Hlavní obsah

Kverulant proti EET se dostal do křížku i s centrální bankou. Jádrem sporu je tentokrát jedno slovo

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Paralelní Polis se opět odmítá podvolit úřadům. Po EET je spor o slovo mince.

Reklama

Pamětní mince můžeme vydávat jen my, najděte si jiné slovo, vyzvala centrální banka anarchistické hnutí. To kontruje, že jde o monopolizaci jazyka.

Článek

Anarchistické hnutí Paralelní Polis, které mimo jiné propaguje virtuální měnu bitcoin a decentralizaci státní správy, se pouští do dalšího sporu s českou institucí. V prosinci 2016 se odmítli se svojí kavárnou zapojit do první vlny elektronické evidence tržeb. Doposud podle vlastních slov nedostali žádnou pokutu.

Nově odmítli výzvu České národní banky, aby si pro své pamětní mince našli jiné slovo, protože pojem „mince“ má zákonem stanovené podmínky.

„Minci nazýváme mincí," kontruje předseda Paralelní polis Martin Leskovjan a odmítá, že by tomu začali říkat jinak. „Přijde nám to úplně nesmyslný.“

Podle Leskovjana jde podobně jako u EET o situaci, kdy si stát nárokuje nepřiměřenou autoritu. Odkazuje se přitom na to, že od antiky až do roku 2018, kdy se ochrana slova „mince“ dostala do zákona, se mohlo slovo využívat volně.

Současné znění zákona o České národní bance dává výhradní právo využívat slovo „mince“ právě centrální bance.

„Státní moc ať už prostřednictvím zákonů nebo i jinak na všech úrovních ukrajuje úplně běžné svobody, které byly úplně bezproblémové,“ říká Martin Leskovjan.

Paralelní Polis začala v roce 2017 vydávat své stříbrné pamětní „mince“ v limitované edici sto kusů. Každý rok tak kryptoanarchistické hnutí vzdává hold osobnosti, která bojuje za digitální svobodu. Jedna edice je tak například věnovaná zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi. Samotný památeční předmět je navíc navázán na měnu bitcoin.

Centrální banka se nechce ke konkrétnímu sporu vyjadřovat. Mluvčí se odkazuje na povinnou mlčenlivost instituce.

„Ten, kdo při označení nebo popisu žetonu, medaile nebo podobného předmětu v souvislosti s jejich nabízením, prodejem nebo rozšiřováním používá slovo „mince“, dopustí se přestupku, za který může Česká národní banka ve správním řízení sankčním uložit pokutu do jednoho milionu korun,“ varuje v obecné rovině Petra Vodstrčilová, mluvčí ČNB.

Představitelé Paralalení Polis jsou ale odhodlaní podobně jako u EET tento zákon bojkotovat.

Reklama

Doporučované