Hlavní obsah

Faltýnkův diář pomohl policii, znovu začala šetřit starší případy

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Zápisky Jaroslava Faltýnka zajímají policii čím dál víc.

Reklama

Zápisky Babišova klíčového muže a svědectví o bankovkách předávaných v kožených brašnách vedou policii k nové aktivitě.

Článek

Policie znovu otevřela vyšetřování některých korupčních podezření, jež se v minulosti objevila kolem předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Stalo se tak na základě informací, které v posledních týdnech zveřejňovaly Seznam Zprávy a které vycházely z osobních zápisků klíčového muže vládního hnutí.

„Otevřeli jsme některé starší případy a zahájili úkony trestního řízení,“ potvrdil redakci zdroj obeznámený s vyšetřováním.

„Můžeme potvrdit, že analyzujeme nové informace a že se zabýváme i staršími případy. Více informací však poskytovat nebudeme,“ řekl pak Seznam Zprávám mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Nová aktivita se podle informací Seznam Zpráv točí zejména okolo svědectví dvou lidí, kteří popsali předávky peněz, ovlivňování veřejných zakázek a dotací, jež redakce na základě vlastnoručně psaných poznámek Jaroslava Faltýnka rozklíčovala.

Policie v té souvislosti už rovněž požádala redakci Seznam Zpráv o záznamy z „deníku“ Jaroslava Faltýnka.

Případy z Faltýnkova diáře

Seznam Zprávy zmapovaly byznysové vazby druhého muže hnutí ANO. Reportéři v minulých měsících promluvili s řadou svědků a Faltýnkových souputníků. Podařilo se jim tak získat i ztracený Faltýnkův „diář“, soubor obsahující jeho poznámky z řady obchodních jednání. Informace dotýkající se věcí veřejného zájmu následně redakce ověřovala u mnoha zdrojů a porovnávala s dostupnými daty. Vznikla tak série reportáží odkrývající odvrácenou tvář pravé ruky Andreje Babiše.

V sérii článků už jsme publikovali:

1. část: Skutečný svět vládního šéfposlance

Faltýnek zařizoval na školství 30 milionů pro souseda

3. část: Do boje o reklamu povolal Faltýnek Švachulu

4. část: „Pověřilo mě předsednictvo ANO,“ hájí své kroky Faltýnek

„Krnáčová je neřízená střela. Paktuje se s Křetínským“

Faltýnek řídil byznys vymahačů

7. část: 10 procent ze zakázky je normální

8. část: Jak se dostalo zlaté vejce Českých drah k miliardářům

Faltýnek přebíral peníze v hotovosti, řekli dva svědci

Zmínění dva svědci reportérům Seznam Zpráv popsali, že byli osobně přítomni situaci, kdy si Jaroslav Faltýnek přebíral hotovost.

„Byl jsem dvakrát u předávání peněz v hotovosti. Předali mu je v nějaké kabele. Kolik přesně to bylo, nevím,“ říká o jedné z takových událostí svědek, jehož identitu Seznam Zprávy znají a který je připraven své svědectví říct i policii.

Další člověk pak už v minulosti policii oficiálně sdělil, že při jedné ze schůzek, kterou zároveň detailně popsal, viděl brašnu plnou pětitisícovek přelepených páskou. V kufru svého vozu ji podle jeho svědectví přivezl k restauraci Blue Wagon majitel banky Creditas Pavel Hubáček.

Jaroslav Faltýnek i Pavel Hubáček však předávky peněz popřeli – a to jakékoli předávky.

Jedním z výše popsaných svědectví se policie už v minulosti zabývala. Ověřila, že svědek je věrohodný, avšak nepodařilo se jí zjistit, za co přesně měly předávané peníze být či na co měly být použity. A proto nedokázala přiřadit žádný trestný čin.

Poznámky Jaroslava Faltýnka, které Seznam Zprávy zveřejnily, však nyní dosti přesně říkají, čím vším se vrcholný politik ANO zabýval.

Reklama

Související témata:

Doporučované