Hlavní obsah

Kvůli sexuálnímu násilí vzniká papežova „příručka“. Pravidly se má řídit i česká církev

Církevní summit.Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Bylo to vůbec poprvé, kdy se v takové míře mluvilo o zneužívaní nezletilých v církvi. Čtyřdenní summit ve Vatikánu přinesl řadu závazných písemných prohlášení. Papež co nejdříve vydá dokument s konkrétními předpisy na ochranu nezletilých a zranitelných. Bude také vydána příručka pro biskupy na celém světě, která bude popisovat jejich právní i duchovní povinnosti.

Článek

Kardinál Dominik Duka si prý otázku, jak univerzálně řešit problematiku sexuálního zneužívání, kladl ještě před summitem. A to zejména proto, že v různých zemích panují rozličné kulturní podmínky a také jiné zákony. Kromě toho mají některé státy – včetně Česka – vypracované směrnice, které určují, co dělat v případě sexuálního násilí. Některé oběti jsou ale toho názoru, že příslušní duchovní se jí v konkrétní situaci neřídí. A tedy že obětem nepomáhá.

Papež František po čtyřdenním summitu prohlásil, že se církev soustředí zejména na ochranu dětí, kontrolu pokynů pro biskupské konference, psychologickou pomoc zneužívaným a také na oblast digitálního světa i sexuální turistiky.

Kromě toho se papež podělil o seznam 21 bodů k zamyšlení, které vzešly v rámci příprav na summit přímo od biskupských konferencí. Jeden z nich hovoří o vytvoření praktické příručky, která má „být přijata autoritami v klíčových okamžicích od vzniku případu“. Další podnět od papeže se týká založení naslouchací skupiny složené z vyškolených odborníků, kteří budou moci vyhodnotit případy možného zneužívání.

Podle papeže je také potřeba informovat orgány trestně činné a vyšší církevní orgány v souladu s občanskými a kanonickými normami.

V neposlední řadě se v papežově seznamu píše o pravidlech pro seminaristy, kandidáty ke kněžství a pro zasvěcený život s tím, že je potřeba zavést vzdělávací programy, které jim pomohou rozvinout jejich „lidskou, duchovní a psychosexuální zralost“, stejně tak jako jejich mezilidské vztahy a chování.

Reklama

Doporučované