Hlavní obsah

Kvůli smlouvám v úřadu hejtmanky Jermanové padlo první obvinění

Foto: www.svoboda.info

Kvůli externím smlouvám ve středních Čechách je stíhán někdejší ředitel krajské vědecké knihovny Robert Georgiev.

Reklama

Detektivové stíhají bývalého ředitele Středočeské vědecké knihovny Roberta Georgieva. Zaměstnal například za 18 500 měsíčně právničku, aby mu v knihovně analyzovala dopady insolvenční vyhlášky.

Článek

Loni v červnu spustili detektivové velký zásah v budově Krajského úřadu Středočeského kraje. Kvůli podezření, o němž tehdy Seznam Zprávy už několik měsíců psaly: že vedení kraje platilo desítky tisíc měsíčně externím zaměstnancům, a to za služby jako „analýzy hudebních festivalů“ nebo za „poskytování zpětné vazby“.

A teď má policejní akce podle zjištění Seznam Zpráv prvního obviněného. Je jím Robert Georgiev, bývalý ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně, která spadá pod hejtmanství. I tam loni detektivové zasahovali.

„Ano, jsem obviněný. A musím říct, že mě to překvapilo,“ reagoval Robert Georgiev. „Víc o tom teď nechci říkat,“ dodal.

Že v případu padlo obvinění jedné osoby, potvrdil i mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. S tím, že se jedná o obvinění z porušení povinností při správě cizího majetku – se sazbou až pět let vězení nebo trestem pokuty.

Robert Georgiev, rovněž právník a člen ČSSD, byl ředitelem knihovny do roku 2018.

S krajským úřadem je spjatý roky – byl blízkým spolupracovníkem hejtmana Davida Ratha (ČSSD) a také členem managementu středočeských nemocnic v době, kdy se v nich podle policie odehrály korupční zakázky – ty, kvůli nimž skončil David Rath u soudu.

Seznam Zprávy loni zjistily, že jako ředitel knihovny uzavřel smlouvu například s právničkou, která pro knihovnu podle oficiálních výkazů vypracovávala „právní rozbory insolvenční vyhlášky“. Byla tedy najata na činnost, u níž není na první pohled zřejmé, k čemu se hodila vědecké knihovně ve středních Čechách.

Redakce k tomu také zveřejnila smlouvy a výkazy práce konkrétních zaměstnanců knihovny, s nimiž ředitel Georgiev uzavřel takzvané dohody o pracovní činnosti.

Foto: Vojtěch Blažek

Výkaz práce právničky Lucie Knabe: pro knihovnu řešila insolvence podnikatelů.

Zmíněná právnička Lucie Knabe například za listopad 2018 loňského roku odpracovala 91 hodin. Šest hodin trávila podle výkazů „administrativní činností“, pak se desítky hodin zabývala „právním rozborem vyhlášky č. 190/2017 k provedení § 3 odst. 3 insolvenčního zákona“ (vyhláška o platební neschopnosti podnikatele).

Další čas věnovala vyhlášce, jak má vypadat elektronické podání v insolvenčním řízení. A třetím okruhem byl zákon „o opatřeních ke snížení nákladů elektronických komunikací“. Tenhle zákon – zjednodušeně – vznikl kvůli snazšímu budování komunikačních sítí.

V listopadu 2018 za to Lucie Knabe dostala 18 500 korun.

Druhým poradcem se smlouvou od ředitele Georgieva byl historik Michail Odarčenko: v říjnu roku 2018 například vykázal, že vyhledával informace k výsadkům parašutistů z Británie během druhé světové války. V uvedeném měsíci odpracoval 100 hodin a knihovna mu vyplatila 30 tisíc korun.

Dalším z externích zaměstnanců, které Robert Georgiev jako ředitel platil, byl podle zjištění Seznam Zpráv čtyřiapadesátiletý právník z Mladé Boleslavi Zdeněk Karger, který kandidoval za KSČM ve volbách do zastupitelstva v Mladé Boleslavi v letech 2014 a 2018 a předtím i v krajských volbách v roce 2016.

Při loňském rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv si už přesně nevzpomněl, co necelý rok předtím pro knihovnu dělal.

„Nějaké vnitřní… nějaké vnitřní… já si to teď přesně nepamatuji… já bych to musel najít… byly to nějaké ty vnitřní instrukce,“ řekl doslova. „Měli tam staré, tak jsem tam dával nějaké nové, aby to bylo v souladu se současnými právními předpisy,“ dodal.

Smlouvu s krajskou knihovnou dostal také Dušan Lošoth, který měl podle obchodního rejstříku trvalé bydliště na stejné adrese v centru Prahy jako Robert Georgiev.

Tuto adresu navíc v oficiálních dokumentech udávala i právnička Lucie Knabe, tedy další z externích pracovníků knihovny.

Jaký spolu má tato trojice vztah, se nepodařilo ověřit.

Při rozdělování smluv pro externí zaměstnance se pak dostalo i na samotného Roberta Georgieva.

Když předloni v říjnu křeslo ředitele opustil, knihovna, která je příspěvkovou organizací Krajského úřadu Středočeského kraje, s ním ještě uzavřela externí smlouvu na poradenskou činnost. Chystala se totiž stavět nový depozitář za 120 milionů korun. A Georgiev se měl na projektu podílet jako poradce.

Policisté přitom při loňské prohlídce knihovny nenašli podle zjištění Seznam Zpráv žádné stopy po tom, co Georgievem najatí lidé vytvořili a na čem konkrétně pracovali. Navíc, nikdy předtím si knihovna v takové míře externí pracovníky nenajímala.

Budou další obvinění?

Rozdělování smluv pro externí pracovníky se však netýkalo jenom Středočeské vědecké knihovny, ale také přímo Krajského úřadu Středočeského kraje.

I jeho kanceláře ve Zborovské ulici v Praze 5 loni kriminalisté prohledali.

Detektivové z NCOZ si loni zkopírovali všechna data kolem externích smluv z počítačů krajského úřadu a přijeli na domovní prohlídku i k hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové.

Je proto možné, že obvinění, jež padlo kvůli smlouvám v knihovně, je jen začátek. Podle informací Seznam Zpráv vyšetřování dál běží.

Stalo se tak právě po sérii článků Seznam Zpráv o tom, že kancelář hejtmanky utratila v roce 2017 za různé poradce pět milionů – aniž je jasné, co vlastně dělali nebo zda to byly účelně vynaložené prostředky. Podle oficiálních dokumentů vytvářeli externí zaměstnanci různé PR analýzy nebo monitorovali časopisy vydávané v regionech. Jeden ze zaměstnanců dokonce analyzoval „vánoční zvyky“.

Krajští radní ale nikdy zcela nevysvětlili (a nezveřejnili), co dvacítka těchto lidí konkrétně dělala. Pouze prohlásili, že se část prací týkala vydání obsáhlé knihy ke 100. výročí založení republiky. Hejtmanka Pokorná Jermanová po policejním zásahu řekla, že zájem detektivů vítá – aspoň se prý vysvětlí, že bylo vše v pořádku.

Radní Gabriel Kovács (ANO), zodpovědný za finance, dodal, že nebude prověřovat, jestli pět milionů odpovídalo odevzdané práci. Protože se odmítá zabývat „drobnostmi“.

Reklama

Doporučované