Hlavní obsah

Lachtan s ledním medvědem u jesliček v iglú. Česká tvořivost nezná mezí

Odborník na domácí betlémy Blahoslav Lukavec: Nejen o historii této tradice.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„První betlém měl postavit svatý František v druhé polovině 13. století. Byl to betlém živý, postavený v jeho jeskyni. Samozřejmě se ale nedochoval,“ začíná své vyprávění o původu betlémů Blahoslav Lukavec, organizátor výstavy betlémů v pražské Betlémské kapli.

Článek

Na tradici františkánů pak navázali jezuité, do Čech se betlémy, dnes již tradiční vánoční rekvizita, dostaly v 17. století.

O sto let později však Josef II. výstavu betlémů v kostelích zakázal, čímž ale přispěl k české lidové tvořivosti.

„Každý si je začal vyrábět sám doma z toho, k čemu měl přístup, z materiálu, který mu byl vlastní a technikou, kterou uměl,“ říká Lukavec. Proto dnes můžete potkat betlémy tradiční – živé nebo vyrobené z klasických materiálů jako dřevo či papír, tak i netradiční – třeba z uhlí nebo i z másla. „Já myslím, že by bylo kratší si říct, z čeho se u nás betlémy nevyrábí,“ doplňuje Lukavec.

Lidé jsou kreativní nejen co se týká použitých materiálů a techniky výroby, ale i samotných motivů, což potvrzuje i odborník Blahoslav Lukavec. „U nás je tradice, že každé oblasti mají různé betlémy. Betlém se odehrál někde na poušti, ale u nás ho Lada zasadil do zimní krajiny se sněhem. Ústecko-orlické betlémy jsou zase na rozkvetlých loukách.“

V úvodním videu se můžete podívat na betlém skleněný, vlněný, z ovčího rouna nebo ze dřeva, z nichž jeden je zasazen do polární krajiny. Místo ovce nebo osla tam u jesliček stojí lední medvěd s lachtanem a jednotlivé postavy jsou vyobrazeny jako Eskymáci.

Úvodní video nabízí kromě malé ukázky betlémů i odborný výklad Blahoslava Lukavce. Na samotnou výstavu Hravé Vánoce 2018 se můžete dojít do Betlémské kaple podívat až do 2. ledna 2019, a to včetně všech svátků.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované