Hlavní obsah

Lamborghini zezelená. Do roku 2030 představí plně elektrický model

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Italská automobilka Lamborghini představila svůj plán na přechod k elektrickému pohonu. Do roku 2024 uvede sestavu hybridních vozů, do roku 2030 pak svůj první zcela elektrický model.

Článek

Výrobce luxusních aut Lamborghini plánuje investovat 1,5 miliardy dolarů do vývoje sestavy hybridních automobilů do roku 2024. Svůj první plně elektrický vůz potom začne vyrábět až ve druhé polovině nynějšího desetiletí. Informovala o tom agentura Reuters.

V úterý to oznámil generální ředitel luxusní automobilky Stephan Winkelmann. „Náš elektrifikační plán představuje zcela nový kurz nezbytný v kontextu rychle se měnícího světa, v němž chceme konkrétními projekty přispět ke snížení dopadu na životní prostředí,“ uvedl.

Italská značka prý plánuje nejdříve přeorientovat své současné modely Aventador, Huracán a Urus na hybridní benzinovo-elektrický pohon. 1,5 miliardy dolarů, které na to vyčlení, znamená největší investici v dějinách firmy.

Po roce 2025 začne automobilka vyvíjet nový, plně elektrický a pravděpodobně čtyřmístný model. O jeho vzhledu ještě nepadla významná rozhodnutí, Winkelmann ale poznamenal: „Dvoudveřové auto je víc sexy, co se designu týče“.

Nastíněný harmonogram staví značku Lamborghini, součást německého koncernu Volkswagen, za jejího konkurenta Ferrari, který slíbil, že svůj první elektrický vůz vyvine do roku 2025.

Světové vlády začaly navrhovat termíny pro postupné vyřazování vozidel se spalovacími motory, aby dosáhly svých klimatických cílů. Jak Lamborghini, tak další výrobci vysoce výkonných sportovních vozů jako Aston Martin či McLaren, proto nyní hledají způsoby, jak nahradit spalovací motory těmi elektrickými, aniž by jejich modely ztratily svůj výkon, který částečně opodstatňuje jejich vysoké ceny.

Po technické stránce jde o velkou výzvu, nynější baterie totiž nezvládají dlouho pohánět vozy při nejvyšších rychlostech. Také je tu ale emocionální stránka věci – řev dvanáctiválcového vidlicového motoru je pro vozy Lamborghini stejně charakteristický jako jejich logo se zuřivým býkem.

„Musíme přijít na to, co znamená sportovnost v nové éře, v éře elektrické baterie,“ uvedl Winkelmann. „Nejvyšší prioritou je dojezd. Na něm musíme zapracovat,“ dodal.

Reklama

Doporučované