Hlavní obsah

Laviny v Pákistánu a Afghánistánu už mají 160 obětí

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé pákistánského Kašmíru při odklízení sněhu.

Reklama

Záchranáři vyprostili dalších 21 těl z trosek domů zničených tento týden lavinami v pákistánské části Kašmíru. Bilance extrémního zimního počasí tak v Pákistánu a Afghánistánu vzrostla na 160 mrtvých, informovaly dnes podle agentury AP úřady postižených zemí.

Článek

Nejhůře zasaženou oblastí je kašmírské údolí Nílam, kde byly nové oběti nalezeny. Celkem od neděle zahynulo v pákistánské části Kašmíru v důsledku silných sněhových a dešťových srážek a s tím spojených sesuvů lavin a půdy 76 lidí. Dalších 45 mrtvých registrují provincie Balúčistán na jihozápadě Pákistánu a Paňdžáb na východě země.

Do Kašmíru se dnes vydal pákistánský premiér Imran Chán, který navštívil mimo jiné vojenskou nemocnici ve městě Muzaffarábád, správním centru pákistánského Kašmíru. Do této nemocnice jsou převáženi lidé, kteří byli zachráněni zpod lavin v údolí Nílam i na dalších místech. Jsou mezi nimi i ženy a děti.

Pákistánští záchranáři bojují s časem, aby našli množství pohřešovaných, kteří podle předpokladů zůstávají uvězněni pod lavinami, jež pohřbily jejich domy. Silnice v postižených oblastech jsou zablokované sněhem, takže úřady k evakuaci zraněných používají vrtulníky.

V Afghánistánu se dnes po několikadenním sněžení, deštích a záplavách vrací situace k normálu. Zimní počasí zde v posledních dnech připravilo o život 39 lidí a zničilo či poškodilo asi 300 domů.

Reklama

Doporučované