Hlavní obsah

Le Penová na Twitteru v minulosti sdílela fotky vraždění Islámským státem, úřady nyní zahájily její stíhání

Le Penová na Twitteru v minulosti sdílela fotky vraždění takzvaným Islámským státem.Video: Klára Galová

 

Reklama

Francouzské krajně pravicové političce hrozí za sdílení fotek zobrazujících násilí až tři roky vězení a pokuta v přepočtu téměř dva miliony korun.

Článek

Francouzské úřady zahájily trestní stíhání předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penové, a to kvůli šíření fotografií zachycujících zvěrstva páchaná takzvaným Islámským státem (IS). S odvoláním na státní zastupitelství pařížského předměstí Nanterre o tom informovala agentura AFP. Francouzský parlament, jehož je Le Penová členkou, ji v této souvislosti loni v listopadu zbavil imunity.

Za zveřejňování fotografií zobrazujících násilí hrozí ve Francii až tři roky vězení a pokuta 75 000 eur (přes 1,9 milionu korun).

Le Penová čelí obvinění, že na konci roku 2015 umístila na Twitter tři fotografie zachycující zavraždění rukojmí IS. Jeden ze snímků ukazoval tělo amerického novináře Jamese Foleyho, jemuž islamisté uřízli hlavu. Le Penová tímto krokem reagovala na přirovnání její strany k IS, jež zaznělo v jednom televizním pořadu.

Už loni v březnu zrušil imunitu Le Penové Evropský parlament. Politička byla ale následně zvolena poslankyní francouzského Národního shromáždění a Evropský parlament opustila. Francouzský zákonodárný sbor ji zbavil imunity v listopadu.

Le Penová už dříve vyjádřila přesvědčení, že její vyšetřování je politicky motivované. „Jsem tedy popotahovaná za to, že bojuji s terorismem. Svět je vzhůru nohama,” řekla v reakci na oznámení státního zastupitelství Le Penová listu Le Figaro.

Národní fronta je po loňské prohře Le Penové v druhém kole prezidentských voleb v krizi, připomněla agentura AP. Příští víkend se uskuteční dvoudenní sjezd strany, na kterém by měla její předsedkyně představit plány do budoucna.

Reklama

Doporučované