Hlavní obsah

Plíšková bojovala s nervozitou, finále Wimbledonu prohrála

Foto: Profimedia.cz

Karolína Plíšková letos ve Wimbledonu rozdávala úsměvy. Měla důvod: probojovala se až do finále.

Reklama

aktualizováno •

Světovou jedničkou už byla. Ale grandslamový titul zatím nezískala, a platí to i po finále letošního Wimbledonu.

Článek

Karolína Plíšková před zraky Martiny Navrátilové, Toma Cruise a plného hlediště Wimbledonu prohrála i své druhé grandslamové finále v kariéře. Světové jedničce Ashleigh Bartyové podlehla 3:6, 7:6 a 3:6, také proto, že vůbec nezvládla nervozitu v úvodu utkání a ani vstup do rozhodujícího třetího setu.

Ani jedné z letošních finalistek se na wimbledonské trávě v předchozích letech nijak zvlášť nedařilo. Australanka tu zatím uhrála nejvýše čtvrté kolo, Karolína jakbysmet. Letos ale obě měly důvod ke spokojenosti, po zápase výrazně víc Australanka.

Pro Karolínu Plíškovou bylo finále o to specifičtější, že ať už to přizná nebo ne, tíží ji nálepka „Ta, která zatím nikdy nevyhrála grandslamový turnaj“. Takové označení samozřejmě patří k drtivé většině tenistek. Ale všichni, kdo se o tenis jen trochu zajímají, vidí a cítí, že Karolína má schopnosti na to, aby i ona patřila na seznam vyvolených. Tedy nesmrtelných vítězů.

V sobotu ve Wimbledonu se to nepodařilo. Do zápasu vstoupila tragicky, svůj první bod uhrála až ve čtvrté hře první sady. A po dramatu v druhém setu, v němž se soupeřce zcela vyrovnala a předčila v tie-breaku, špatně zahrála i v prvních hrách třetího setu.

Cesta Karolíny Plíškové do finále

KoloSoupeřkaVýsledek
1. koloZidanšeková (Slovinsko)7:5, 6:4
2. koloVekičová (Chorvatsko)6:2, 6:2
3. koloMartincová (ČR)6:3, 6:3
4. koloSamsonovová (Rusko)6:2, 6:3
čtvrtfináleGolubicová (Švýcarsko)6:2, 6:2
semifináleSabalenková (Bělorusko)5:7, 6:4, 6:4
fináleBartyová (Austrálie)3:6, 7:6, 3:6

Plíšková musí vnímat debaty, zda grandslam někdy vyhraje, nebo ne, už léta. Nejblíž mu byla v roce 2016 na US Open, kdy hrála své dosavadní jediné grandslamové finále. A ve třech setech v něm podlehla Angelique Kerberové. Po Wimbledonu budou pokračovat.

Ale její letošní účast v Londýně, bez ohledu na výsledek finále, je jeden velký úspěch.

V Austrálii i v Paříži si Plíšková zapsala semifinálové účasti, Wimbledon býval až dosud její nejslabší turnaj velké čtyřky. V roce 2012 tu vypadla v I. kole, v dalších pěti letech vždy ve II. kole. Až sezony 2018 a 2019 ji posunuly alespoň do IV. kola. A teď najednou finále. Co se stalo? Co se změnilo?

Po tenisové stránce vycházelo na turnaji Karolíně výborně první podání. To ve finále platilo zejména ve druhém setu. A dařilo se jí dostávat soupeřky pod tlak i po druhém servisu, což už proti Bartyové potvrzovala méně.

Plíšková zlepšila pohyb.

A hlavně se zdá, že se jí změnila nálada. Nastavení psychiky. Na jednu stranu zůstává flegmatická, to je její přirozenost, nikdy nepanikaří. Na druhou stranu je pryč její tradiční maska ledové královny. Najednou se jí leckdy objeví na tváři úsměv. A ve finále dokonce poslala směrem k nebi zaťatou pěst po nejspíš nejhezčí výměně zápasu, kterou získala.

Pozitivní přístup k tenisu a ke světu je priorita, kterou jí do hlavy dostal Sascha Bajin, německý trenér, který dříve fungoval jako sparingpartner Sereny Williamsové. Nebo jako kouč, který pomohl ke dvěma grandslamovým finále Naomi Ósakaové.

Češky ve finále Wimbledonu

HráčkaJak uspěla ve fináleRok
Martina Navrátilová9× vítězka1978, 1979, 1982-1987, 1990
Petra Kvitová2× vítězka2011 a 2014
Jana Novotná1× vítězka, 2× účast1998 a 1993, 1997
Hana Mandlíková2× účast1981, 1986
Věra Suková1× účast1962
Karolína Plíšková1× účast2021

Karolína Plíšková byla zvyklá měnit trenéry tak trochu jako ponožky. I z toho bylo patrné, že po léta sama se sebou není spokojena, že cítí určitou nenaplněnost svých sportovních představ. Za posledních 7 let jí vedlo 9 lidí. Saschu Bajina angažovala spolu se svým manželem a manažerem Michalem Hrdličkou loni v listopadu.

A dlouho to nevypadalo, že by právě s ním měl přijít nějaký velký sportovní průlom. V „době covidové“, svázané do bublin a karantén, potažmo před prázdnými hledišti, se Karolíně Plíškové na turnajích příliš nedařilo.

Radost z výsledků mohla mít jen na turnaji v Římě, kde se propracovala až do finále. Tam ji ovšem dobré pocity zase rychle opustily, protože ji Polka Swiateková porazila 6:0, 6:0.

Jinak se jí letos jen zcela výjimečně podařilo vyřadit na turnaji víc než dvě soupeřky. Karolína Plíšková, která mezi červencem a zářím 2017 figurovala 8 týdnů na první příčce rankingu WTA, najednou před Wimbledonem po letech vypadla z Top 10. Viditelný sešup se jí podařilo zastavit v tu nejlepší chvíli. Ve Wimbledonu.

Nejvíc ze všech nejspíš rodačce z Loun drželo palce její dvojče. Se sestrou Kristýnou prožila Karolína obrovský kus života, společně začínaly s tenisem už ve 4 letech. „Od pěti už jsme hrály každý den, od sedmi dojížděly denně z Loun do Litvínova,“ vzpomínala Karolína Plíšková v rozhovoru pro Forbes. „Od první třídy už jsme měly individuální studijní plán. Dva roky jsme spolu strávily v Německu, protože tam byly tenkrát lepší podmínky než v Česku. Musíte tomu obětovat všechno, i vaše rodina. Cestujete, ten sport je drahý, rakety jsou drahé, potřebujete trenéra, kurty, haly, v zimě, v létě.“

Jen vyvolení ale po této cestě dojdou do grandslamových finále. Do soubojů o vítězství ve Wimbledonu. Tak jako dneska Karolína Plíšková, i když v něm prohrála.

Prohlédněte si galerii, která obrazově zachytila letošní tažení Karolíny Plíškové Wimbledonem:

+9

Reklama

Doporučované