Hlavní obsah

Ledové lezecké stěně ve Víru ublížila obleva

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lezení na umělém ledopádu na skále ve Víru na Žďársku dnes zkomplikovala obleva. Slabá vrstva ledu podle Slávka Matušky, předsedy spolku Ledová stěna Vír, rychle mizela.

Článek

Zájemci, kteří jsou k lezení registrovaní na neděli, by si měli před cestou do Víru ověřit, zda je ještě v provozu. Spolek ledopád připravuje od roku 2009. Minulou zimu se ho kvůli teplému počasí vůbec nepodařilo zprovoznit. Letošní zimu byl dnes přístupný poprvé.

„Je tady na ledolezení dost vysoká teplota a ta vrstva už tak nebyla nijak extra tlustá, teď ještě ubývá. Úbytky jsou znatelné téměř před očima,“ řekl Matuška. Lezení kvůli tomu není úplně komfortní. Zatímco dřív bylo možné udělat až třiceticentimetrovou vrstvu ledu, která oteplení zvládla, letošní mrazy zatím dovolily ledovat vrstvu místy jen okolo pěti až deseti centimetrů. Při nižší vrstvě také hrozí, že led nevydrží záseky cepíny, které lezci používají. Výhled předpovědi počasí není podle Matušky příznivý. Teplo bude zřejmě i příští víkend.

Kvůli epidemické situaci spojené s covidem-19 spolek omezil návštěvnost. Opatření konzultoval s hygieniky. Vypsal registrace denně pro 14 zájemců. Termíny byly brzy obsazené. „Ledová stěna je v tuto chvíli braná jako přírodní ledopád, my organizujeme jen kapacitu, jinak jsou lezci v podstatě venkovní sportující,“ řekl Matuška.

Na přibližně 40 metrů vysoké skále ve Víru je obvykle možné po ledu vystoupat do výšky asi 25 metrů, přístupných bývá až 17 tras, dnes jich byla méně než polovina.

Obleva ukončila na Vysočině i bruslení na zamrzlých rybnících. Přístupné není ani venkovní kluziště s uměle chlazeným ledem v Rouchovanech na Třebíčsku, řekl jeho správce Miroslav Horký. V provozu naopak i přes teplejší počasí zůstává sjezdovka Čeřínek u Jihlavy. Jako jinde je tam kvůli vládním opatřením mimo provoz lyžařský vlek. Objednané lyžaře ale tahají na lanech na kopec skútry. Na svahu leží podle dnešních informací areálu 50 až 200 centimetrů přírodního a technického sněhu.

Reklama

Doporučované