Hlavní obsah

Legendární Babišův projev. Mluvil úplně o všem. Ve 20. minutě si vzpomněl, že projev měl být o něčem jiném

Podívejte se na to nejlepší z legendárního projevu.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Motýle nebyla jediná myšlenka, která zazněla v legendárním premiérově projevu. Premiér zavzpomínal i na své dlouhé vlasy, kvůli kterým mu prý ředitel školy dával pětikorunu, aby si došel k holiči. A mluvil v podstatě o všem.

Článek

Byla to řeč, kterou proslavil Andrej Babiš slovem „motýle“. Ovšem premiér ve svém dvacetiminutovém projevu na výroční schůzi Česko-německé obchodní a průmyslové komory perlil daleko víc.

Původně měl premiér představit vládní plán, jak reformovat vzdělávací systém. Nakonec ale šéf hnutí ANO skákal z tématu na téma a docela často sklouzával do rodné slovenštiny. To vše je známé a pro Babiše typické, ale tentokrát mnohonásobně předčil svůj obvyklý standard.

Trasa myšlenek plynula po trase „Czechturismus” – výroba zbraní – luxusní auta v USA – řepka – kůrovec – včely – listnáče – soláry – sucho – baterie – vítr – spalovací motory – emise – krávy – selský rozum – kancléřka – „ministerka” – Čína – státní dluh – bohatí důchodci…

Když si premiér Babiše ve 20. minutě svého projevu k německým podnikatelům uvědomil, že měl mluvit o školství, snažil se to ještě napravit vzpomínáním na své zážitky ze školy.

„Já jsem důchodce a pamatuju si, že nám maturitní otázky hlásili v rozhlase. Když jsem falešně zpíval, dostal jsem facku, nebyla inkluze. Když jsem měl dlouhé vlasy, tak mě poslal k holiči učitel, dal mi pět korun,“ zamyslel se premiér Babiš.

„Takže to vzdělání je důležité, děláme pro to všechno a já už teda nechci zdržovat,“ ukončil svou řeč a pozval k řečnickému pultu vicepremiéra Karla Havlíčka, aby změny ve školství představil raději on.

Podívejte se na video z pořadu Sněmovní 4, kde je jsou nejlepší pasáže zmíněného projevu.

Reklama

Související témata:

Doporučované