Hlavní obsah

Lék na covid-19 od Regeneronu dorazí do ČR v pátek

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

První dodávka léku na covid-19 od firmy Regeneron dorazí do ČR v pátek 26. března. Bude obsahovat 4000 dávek, stejné množství dorazí i v dubnu a květnu.

Článek

ČTK to dnes řekl Jiří Pešina, mluvčí firmy Roche, která bude lék v Česku distribuovat podle pokynů fakultních nemocnic v Motole a Brně. Lék je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Je potřeba jim ho podat krátce po zjištění pozitivního testu na covid-19.

Lék se vyrábí v továrně ve Švýcarsku. „Výroba léčivého přípravku REGN-COV2 byla dokončena, úspěšně byla provedena i kontrola kvality,“ řekl ČTK Pešina. Lék může být vyvezen do ČR, dodal.

Rozvoz budou koordinovat lékárny fakultních nemocnic v Motole a v Brně. Budou shromažďovat požadavky od jiných nemocnic a na základě těchto žádostí distributor požadované množství rozveze.

Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání tohoto neregistrovaného léku na začátku března, výjimku udělilo pro 12.000 dávek preparátu. Zdravotníci mohou léčivo podat pacientům starším 12 let s váhou alespoň 40 kilogramů, kteří mají vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Může jít mimo jiné o pacienty po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou prvního typu nebo lidi s vysokou obezitou. Lék je určen pro pacienty, kteří zatím nevyžadují hospitalizaci kvůli nemoci covid-19, u kterých příznaky onemocnění netrvají déle než sedm dní a neuplynuly více než tři dny od pozitivního testu na koronavirus.

Lék je kombinací monoklonálních protilátek casirivimab a imdevimab, což jsou proteiny, které mají bránit vstupu viru do lidských buněk. V současnosti se používá v USA, Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) na začátku února zahájila jeho průběžné hodnocení. Jako první v Evropské unii se rozhodlo tento lék experimentálně používat Německo. Léčbu tímto lékem také na podzim podstoupil tehdejší prezident USA Donald Trump.

Ministerstvo už v únoru povolilo použití podobného léku tohoto typu, bamlanivimab od firmy Eli Lilly. Toho je v ČR 3000 dávek, rozváží se z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Reklama

Doporučované