Hlavní obsah

Lékař zlatých amerických gymnastek dostal za sexuální ataky 175 let vězení

Před soudem vypovídalo 150 Nassarových obětí.Video: AP

 

Reklama

Larry Nassar, lékař mnohnásobně zlatého gymnastického týmu z olympijských her, byl odsouzen na 40 až 175 let odnětí svobody. 150 Nassarových obětí vypovídalo před soudem sedm dní.

Článek

„Nezasloužíte si, abyste ještě někdy vyšel z vězení,” řekla soudkyně Rosemarie Aquiliana obžalovanému Larrymu Nassarovi a při rozsudku přihlédla k faktu, že se lékař svá nutkání nikdy nepokusil jakkoliv omezit nebo řešit. Nassar v letech 1998 až 2015 sexuálně zaútočil na sedm žen v americkém městě Lansing.

S obviněním proti němu přišlo ale více než 150 žen, včetně olympijských vítězek Aly Raismanové a Jordan Wieberové. Oběti nebo jejich rodiny vypovídaly u soudu celých sedm dní.

Olympioničky mimo jiné tvrdily, že jim lékař vyhrožoval násilím, když u něj hledaly pomoc při různých úrazech. „Lhal jste mi a manipuloval mnou, abych si myslela, že když mě léčíte, zavíráte oči a tvrdě pracujete. Ve skutečnosti jste se dotýkal nevinného dítěte, protože vám to dělalo dobře,” odříkávala rozzlobeně Raismanová u soudu.

Raismanová, která medailově zářila na hrách v Londýně i Riu, také ostře kritizovala americký olympijský výbor za to, že přes četné stížnosti sportovců Nassarovi dlouho důvěřoval. Prezident a výkonný ředitel asociace amerických gymnastek Morinari Watanabe ocenil horní hranici Nassarova trestu.

Reklama

Doporučované