Hlavní obsah

Americká sportovní asociace věděla o sexuálním obtěžování, sportovkyni zaplatila za mlčení

Američanka obvinila ze sexuálního obtěžování sportovního lékaře Larryho NassaraVideo: AP

 

Reklama

Olympionička obvinila sportovního lékaře Larryho Nassara z toho, že ji sexuálně obtěžoval ve třinácti letech. Sportovní asociace chtěla informaci tajit před veřejností a médii.

Článek

Olympijská vítězka McKayla Maroneyová tvrdí, že jí americká sportovní asociace USA Gymnastics zaplatila za to, aby mlčela o svém sexuálním zneužívání. Musela prý podepsat dohodu výměnou za finanční vyrovnání a její mlčenlivost. Jakou částku dostala, ale neuvedla.

Maroneyová obvinila sportovního lékaře Larryho Nassara za to, že ji sexuálně obtěžoval. Jako jedna z prvních se veřejně podělila o své zážitky letos v říjnu.

Olympionička dále obvinila Olympijský výbor Spojených států amerických z toho, že o případech zneužívání věděl. Podle ní je to „součást kultury, která maskuje a záměrně tyto osoby skrývá”.

Na sportovní asociaci později podala žalobu. V té mimo jiné uvádí informace o tom, že USA Gymnastics trvala na dohodě, aby mohla dále skrývat informace před veřejností a médii.

Během soudního řízení nazval její právník John Manly dohodu o zachování důvěrnosti jako „pokryteckou, nemorální a v tomto případě nelegální”.

„Ti, kteří jsou za to zodpovědní, by měli být vyřazeni z USA Gymnastics,” řekl Manly pro NBC News.

K obtěžování došlo podle Američanky v jejích 13 letech. Letos v prosinci jí bylo 22.

Lékař Larry Nassar byl obviněn ze sexuálního obtěžování více než 140 žen, které měl v lékařské péči. V současné době si odpykává 60letý trest ve federální věznici.

Reklama

Doporučované