Hlavní obsah

Lékař zneužil stovky gymnastek a podíl mají i instituce, které ho kryly

Tereza Boehmová
spolupracovnice redakce
Foto: Profimedia.cz

Larry Nassar naslouchá rozsudku, snímek z února 2018.

Reklama

Dokument Netflixu „Sportovkyně A“ z června 2020 přibližuje zákulisí sexuálního zneužívání dětí a mladistvých americkým sportovním lékařem.

Článek

Jak se to jen mohlo stát? A proč o sexuálním zneužívání stovek mladých vrcholových gymnastek téměř tři desítky let všichni mlčeli? To jsou otázky, které určitě napadnou každého, kdo si pustí novinku mezi dokumenty z produkce Netflixu s názvem „Athlete A“, tedy Sportovkyně A. Film je skutečným příběhem jedné z olympioniček, které byly v dětství při „medicínských procedurách a fyzioterapii“ v rámci přípravy na závody vystaveny sexuálnímu zneužívání lékaře Larryho Nassara.

Pod označením „Sportovkyně A“ se skrývá špičková gymnastka Maggie Nicholsová, která v roce 2016 vystoupila z anonymity s nekompromisním prohlášením, že byla sexuálně zneužívána. Obvinění, která se Nassarovi kolegové snažili ututlat, pravděpodobně stála za rozhodnutím vyřadit ji z nominací na olympijské hry v roce 2016.

Soudní proces pak vyvrcholil až v roce 2018. Nejméně 160 – mezitím i dávno dospělých – dívek se nakonec přihlásilo k původním několika statečným a rozhodlo se u soudu vypovídat. Šlo o desítky let zneužívání. A následovalo odsouzení lékaře na po sobě následujících 40, 60, 125 a 175 let (tedy na doživotí). To je v kostce nechutný případ mazaného pedofila, který skoro 30 let jako lékař a fyzioterapeut „pečoval“ o vrcholové americké gymnastky.

Proces s Nassarem probíhal v době, kdy ve Spojených státech ještě doznívala debata kolem dokumentu, který se detailně zabýval zneužíváním dětí zpěvákem Michalem Jacksonem na jeho „pohádkovém“ ranči Neverland. Už tehdy bylo patrné, že je tu další námět na až neuvěřitelně skutečný a drásající dokument. Příležitosti případ zdokumentovat se chopila HBO a nyní i Netflix.

Larry Nassar, který působil pod hlavičkou Michiganské státní univerzity, gymnastického svazu USA Gymnastics a měl doporučení olympijského výboru, byl skvělý manipulátor a lhář. Tvrdil, že všechny jeho techniky (dívky popisovaly u soudu jeho „léčebné“ metody - tedy opakovanou penetraci prsty do dětské vaginy, častou anální penetraci prsty při „napravování páteře“ - to vše bez rukavic, osahávání intimních partií, podivná kontrola stydkých kostí) jsou podle něj běžnými léčebnými praktikami v rámci fyzioterapie. Nassarovi se dařilo všechny dospělé kolem přesvědčovat, že dívky si vymýšlejí, přehánějí a jde jen o léčbu.

„Nahlásila jsem to. Univerzita mi řekla, že nerozumím rozdílu mezi sexuálním napadením a lékařskou prohlídkou,“ popsala jednání autorit jedna z účastnic soudního procesu.

Právě proto, že ho instituce kryly a dívkám nikdo nevěřil, se Nassarovi tolik let dařilo unikat spravedlnosti. Ačkoli první obvinění ze sexuálního obtěžování dětí se objevilo už v 90. letech! Bylo jako mnohokrát poté smeteno pod stůl coby neopodstatněné, oběť čelila zesměšňování a výpovědi byly bagatelizovány. Muselo dojít ke stovkám dalších zneužívání, než svět začal naslouchat obětem a FBI se konečně pustila do vyšetřování. A našla například i 37 tisíc snímků s dětskou pornografií na počítačových discích, které se Nassar předtím neúspěšně pokusil zlikvidovat.

Mezi jeho oběti patřily i olympijské vítězky, jako jsou Simone Bilesová, McKayla Maroneyová, Gabby Douglasová nebo Aly Raismanová, a stovky dalších sportovkyň. Dnes si přejí - dle výpovědí u soudu - aby jméno Larry Nassar zůstalo v historii zapsáno stejně nechvalně jako třeba jména Jacka Rozparovače nebo vraha JFK Lee Harveyho Oswalda.

„Možná ti to už došlo. Malé holčičky nezůstanou malé navždy. Vyrostou v silné ženy a vrátí se, aby zničily tvůj svět,“ vypověděla před soudem jedna z prvních zneužívaných, dnes dospělá žena Kyle Stephensová. Její svědectví bylo důležité zejména proto, že nepatřila mezi sportovkyně a u ní se tedy lékař nemohl vymlouvat na to, že dívka nerozezná sexuální praktiky od procedur sportovní medicíny.

Kyle bylo šest let, když se její rodina začala intenzivně přátelit s rodinou Larryho Nassara, s jeho ženou a dvěma dětmi. Rodiny trávily společně téměř každou neděli, manželky vařily, děti si hrály. Nassar se nadšeně k dětem přidával s tím, že na ně dohlédne, zejména měl rád hru na schovávanou v suterénním patře domu. Tam se začal před malou Kyle odhalovat a při společném sledování televize si pod dekou strkal její dětské nožičky do rozkroku a hladil si s nimi přirození. Později ji opakovaně penetroval prsty. Když o tom Kyle ve 12 letech konečně řekla svým rodičům, Nassar se urazil a ještě je šikovně zmanipuloval natolik, že ji označil za lhářku. Rodiče překvapivě uvěřili Larrymu Nassarovi, což vyústilo v nevratné škody na rodinných vztazích a skončilo sebevraždou otce v roce 2016, kdy se případ dostal díky svědectvím dalších zneužívaných dívek na světlo a on pochopil, že dcera celou dobu mluvila pravdu.

Kyle se přitom snažila upozornit na Nassarovo počínání celá léta, svěřila se poradcům a psychologům, vypovídala na policii a snažila se zpochybnit jeho lékařskou licenci. Neuspěla. Nikdo jí neposlouchal. Larry Nassar byl nedotknutelný, chráněný mocnými institucemi, které o problémy podobného typu rozhodně nestály.

Celkový počet dívek, které se postupně přidávaly k obvinění, čítá více než neskutečných 250 jmen. Většina z nich zažila stejné příkoří - intravaginální a anální penetraci v rámci „léčebných postupů“ zvráceného doktora.

Larry Nassar klidně riskoval, část sportovkyň dokonce vypověděla, že se nebál ani v přítomnosti rodičů v ordinaci. Děti jen zakryl dekou a postavil se tak šikovně, aby rodič nic neviděl. Právě to, že u procedury byli rodiče, bránilo dívkám zpochybňovat prováděné úkony a trvalo roky, než zjistily, co se jim skutečně stalo. Některé si nejsou jisté ani tím - vypověděly, že jim Larry v hotelu, kde bydlely při závodech, dával silné léky na spaní…

Jak mu to tak dlouho mohlo procházet? Byl dokonalý manipulátor, který si kupoval dětskou důvěru. V drsném prostředí přísných trenérů, kteří z dívek mačkali maximum výkonu, často za cenu odpírání jídla a tréninků do vyčerpání, vystupoval jako někdo, kdo byl naprosto na straně dívek. Stal se utěšovatelem, nosil jim dárky, jídlo či sladkosti. Na závodech, kde dětské gymnastky často cestovaly bez rodičů, s nimi býval sám a měl k nim neomezený přístup. Mohly se mu kdykoliv svěřit, byl tam pro ně - a tak si budoval důvěru a vymýval jim mozky natolik, že když pak při „vyšetření“ docházelo k podivným technikám, dívky měly tendenci to zlehčovat, ignorovat, popírat. Jejich kamarád Larry by jim přece neublížil.

Navíc se to dělo většině z nich, takže to považovaly za běžné. Mnohé ho ještě dlouhá léta po konci sportovní kariéry považovaly za přítele a detaily „procedur“ prostě vytěsnily z hlavy.

Pokaždé mě jako matku dvou malých dcer polije nepříjemné horko, když o tomto případu slyším. Že se mezi lidmi vyskytují různě psychicky narušené osoby a pedofilové, nikoho nepřekvapí. Že se však taková osoba stane světově proslulým, prominentním dětským lékařem a fyzioterapeutem, k němuž rodiče sami přivádějí své děti jedno po druhém, za jeho „léčbu“ vděčně platí horentní sumy a on může pod ochranou sportovních a akademických autorit desítky let zneužívat bezbranné dívky, to už je silná káva.

Napadá mě, zda děláme dost, abychom zabránili sexuálnímu obtěžování a zneužívání dětí. Nasloucháme jim? Jsou dostatečně poučené, aby poznaly včas, pokud by něčemu podobnému byly vystaveny například na různých kroužcích a táborech?

Jedna z prvních Nassarových obětí, která mlčela 25 let, zdůraznila, že do budoucna se musíme starat o bezpečnost svých malých dětí mnohem víc než o poškozování reputace dospělých nebo renomé vlivných institucí. Proti organizacím, které Nassara kryly, nebo přinejmenším odbývaly stížnosti na jeho řádění, běží řada žalob. Zneužívané dívky, které o sobě nechtějí hovořit jako o „obětech“, ale chtějí být spíš označovány za „přeživší“, si u soudu slíbily, že nikdo, kdo napomáhal odkládání řešení a zametal stížnosti pod koberec, neujde spravedlnosti a „žádný kámen v tomto případě nesmí zůstat neotočený“. Snad se jim to podaří a bude to dobrou výstrahou pro „lékaře“ a instituce, které odmítají vyslechnout stížnosti a podobná obvinění zlehčují.

K rezignaci již byli donuceni lidé z vedení Michiganské státní univerzity i gymnastického svazu včetně jeho předsedy, který se Nassara zastával a přes podněty od rodičů odkládal vyšetřování. Kéž se podobné případy už neopakují.

Reklama

Doporučované