Hlavní obsah

Francii šokovalo krasobruslařské MeToo. Ve sportu jde stále o tabu

Foto: Profimedia.cz

Sarah Abitbolová je desetinásobnou mistryní Francie a bronzovou medailistkou z mistrovství světa.

Reklama

Francouzský sport zasáhla kampaň MeToo. Bývalou krasobruslařku Sarah Abitbolovou, jejíž svědectví o znásilnění trenérem minulý týden šokovalo veřejnost, přijme v příštích dnech první dáma Brigitte Macronová. Rychle se ukázalo, že Abitbolová zdaleka nebyla jedinou sexuálně zneužitou nezletilou sportovkyní.

Článek

„Byla to noční můra,“ svěřila se minulý čtvrtek Sarah Abitbolová rádiu France Inter. Dnes 44letá někdejší desetinásobná mistryně Francie v krasobruslení poskytla emotivní rozhovor u příležitosti vydání své knihy Tak dlouhé mlčení. Abitbolová v ní píše o znásilňování, kterého se měl dopustit její trenér Gilles Beyer v době, kdy jí bylo mezi 15 a 17 lety. „Byla jsem mladá dívka plná krasobruslařských ambicí…to, co udělal mému tělu, bylo strašné a je strašné ještě dnes,“ prohlásila. O Beyerovi mluví v knize jako o panu O.

Sexuální zneužívání začalo v roce 1990 na osmitýdenním soustředění na Roche-sur-Yon. Její trenér za ní začal v noci chodit s lampičkou, budil ji a znásilňoval. V té době bylo Sarah 15 let, nerovný vztah s trenérem pokračoval během dalších dvou let až do doby, kdy se Abitbolová setkala se svým krasobruslařským partnerem Stéphanem Bernadisem.

Jak tohle vysvětlím rodičům?

Bronzová medailistka z mistrovství světa párů líčila, že v té době cítila hanbu i strach. „Jak to vysvětlit rodičům? Nemohla jsem na to ani pomyslet. Jak vysvětlit tak strašnou a nechutnou věc? Ponořila jsem se do mlčení a doufala v jednu věc: že to nezačne znovu.“

Po několika letech ale na strašnou zkušenost zapomněla. „Zůstalo to v koutě mého mozku. Mozek se před hrůzami dětství chrání. Bylo to tak silné a odporné, že to dal stranou,“ citoval bývalou sportovkyni server France Info.

Když si ale před olympijskými hrami v Salt Lake City v roce 2002 zranila achillovku, vzpomínky se jí náhle vrátily. Svěřila se tehdy svým rodičům a otec jí vzal na schůzku s trenérem, aby ho konfrontovala. Beyer už tehdy přiznal vinu a požádal mladou ženu o odpuštění. Ta ale nebyla na setkání připravená a nedokázala mu říct, co vše jí způsobil.

Foto: Profimedia.cz

Sarah Abitbolová na zneužití v mládí zapomněla, při zranění se jí ale vzpomínky vrátily.

Beyer přiznal sex s nezletilou i po nynějším odhalení. Vztah se svou tehdejší svěřenkyní označil v pátek v písemném prohlášení za „intimní a nevhodný“. V tentýž den dostal 62letý trenér výpověď v pařížském krasobruslařském a hokejovém klubu sídlícím v Bercy, kde dosud působil.

Na svědectví Abitbolové ale reagovaly i další bývalé krasobruslařky – Sarah zjevně nebyla v této situaci sama. Beyera obvinila ze sexuálního zneužití i Helene Godardová, i ona byla v té době nezletilá. Další dvě dívky, Anne Bruneteauxová a Béatrice Dumurová pak obvinily jiného trenéra, Michela Lotze, se zneužití v osmdesátých letech, kdy jim bylo pouhých 13 let, informoval server Euronews.

Případy sexuálního zneužívání nezletilých v krasobruslení se v úterý začala zabývat i francouzská justice.

Odstupte, vyzvala ministryně šéfa bruslařské federace

Lavina kritiky se v posledních dnech snesla i na představitele krasobruslařské federace, protože se o případech sexuálního zneužívání už dlouho vědělo. Vypověděla to ostatně i bývalá Beyerova manželka Katia Krierová, jež pracuje jako technická ředitelka federace. Ta se už v roce 2000 dozvěděla o jednom případu, kdy rodiče jedné z dívek obvinili po soustředění jejího muže ze zneužití. Případ tehdy vyšetřovala i policie. Krierová po tomto incidentu svého muže opustila.

Šéf federace Didier Gailhaguet nicméně kritice odolával o odstoupit odmítl. V pondělí proto přistoupila ministryně sportu Roxana Maracineanuová k nezvyklému kroku a vyzvala ho k demisi. V úterý na její výzvu zareagovali odstoupením čtyři členové výkonného výboru federace, samotný prezident Gailhaguet ale oznámil, že chce vyčkat až na výsledky inspekce, kterou do jím vedené organizace poslalo právě Ministerstvo sportu.

Odsouzení násilníci na olympiádě

Fakt, že sexuální zneužívání zůstává ve sportu tabu, si uvědomují i sami sportovci. V úterý proto 54 z nich podepsalo výzvu proti sexuálnímu násilí, v níž apelují na svědomí šéfů sportovních svazů, trenérů i rodičů vzhledem k nebezpečí, v jakém se mohou ocitnout děti. Výzvu podepsala například krasobruslařka Nathalie Péchalatová, džudista Teddy Rinner nebo boxerka Sarah Ourahmouneová.

Poslední případ sexuálního zneužívání ve sportu, o němž se v zemi galského kohouta mluvilo, byla atletka Catherine Moyon de Baecqueová. Ta v roce 1998 zveřejnila knihu, v níž popsala složitý boj proti sexuálním útokům, jimž byla vystavena o osm let dříve. Na mladou kladivářku si tehdy dovolovali tři její mužští kolegové na soustředění v rámci „zaškolování nováčků“. Jejich útoky ale došly příliš daleko a v následném soudním procesu dostali podmíněné tresty vězení za sexuální agresi, ne však znásilnění. Navzdory verdiktu soudu reprezentovali o pár měsíců později Francii na olympijských hrách, připomněl deník Le Figaro.

Reklama

Doporučované