Hlavní obsah

Lékaři popsali dosud neznámý symptom. Covidový jazyk

Vedle typických příznaků covidu-19 se objevuje i méně typický covidový jazyk. Ilustrační foto.

Reklama

Britští vědci upozorňují, že vedle běžných příznaků covidu-19, jako je horečka a kašel, se objevuje i jeden nový - takzvaný covidový jazyk.

Článek

S teorií přišel britský epidemiolog z londýnské Kings College Tim Spector. Podle něj se infekce může projevovat také v dutině ústní a na jazyku. Ačkoli jde o symptom poměrně vzácný, ve společnosti se stává čím dál častějším jevem. „Každý pátý nakažený vykazuje vzácnější příznaky onemocnění, které různé zdravotnické organizace po celé zemi dosud nevedou jako oficiální,“ tvrdí Spector.

Infekce v dutině ústní se projevuje především skvrnami, vředy nebo vyrážkou, jak v celé dutině, tak na jazyku. Spector proto vyzývá všechny, kdo na sobě tyto příznaky pocítí, aby šli na covidové testy.

Přestože se možnost infekce v dutině ústní dostává do povědomí společnosti až teď, zmínky o jejím výskytu se objevily již v minulém roce. Například studie odborného magazínu zaměřeného na stomatologii Evidence Based Dentistry přiblížila tři případy nakažených pacientů, které trápily v dutině ústní vředy a puchýře.

Lékařský časopis Jama Dermatology zaměřený na dermatologii zase publikoval výzkum ze Španělska, kde se v několika případech covid-19 projevil jako vyrážka nejen na kůži, ale právě i v ústech. Projevy infekce v ústní dutině popsal i americký deník The New York Times. V článku jsou zmíněné i ojedinělé projevy a důsledky onemocnění jako padání a praskání zubů nebo přecitlivělost dásní.

Světová zdravotnická organizace zatím vzácné symptomy v dutině ústní mezi ty oficiální nezařadila. Ve Velké Británii sbírá informace o možných projevech nákazy iniciativa Covid Symptom Study pomocí aplikace, kterou spoluzakládal právě i samotný Spector. Dosud si ji stáhlo kolem 4,5 milionu Britů.

Reklama

Doporučované