Hlavní obsah

Lékařka chtěla vakcínu pro pacienty s rakovinou, očkovala hasiče

Dvě jednotky dobrovolných hasičů dostaly vakcínu od firmy AstraZeneca.

Reklama

aktualizováno •

V Praze stále čeká na vakcínu 90 tisíc ohrožených seniorů. Předseda STAN Vít Rakušan považuje za vhodné, aby se prošetřilo, zda dostali mladí hasiči očkování oprávněně.

Článek

Zástupci koalice na magistrátu i pražský koordinátor pro očkování proti covidu-19 začali prověřovat, za jakých okolností dostali vakcínu proti covidu dobrovolní hasiči z Lysolajů a Suchdola.

Na první dávku očkování v hlavním městě totiž stále marně čeká na 90 tisíc seniorů, pro něž je nákaza koronavirem největší hrozbou.

Dvě jednotky hasičů, jak popsaly Seznam Zprávy, v sobotu naočkovala lékařka estetické dermatologie Lucie Jarešová. K vakcíně se hasiči podle vlastního prohlášení na Facebooku dostali díky aktivitě náměstka pražského primátora a místního politika Petra Hlubučka z hnutí STAN.

Podle pražského krajského koordinátora pro očkování Martina Ježka dostala lékařka Jarešová, jejíž ordinace se stala nyní také očkovacím centrem, vakcínu od firem Moderna a AstraZeneca.

„Vakcínu AstraZeneca dostala na základě její žádosti pro cca sto rizikových pacientů, primárně dodaných Ústavem hematologie a krevní transfuze,“ uvedl pro Seznam Zprávy Ježek, který je zároveň ředitelem odboru zdravotnictví na pražském magistrátu. Mělo jít o pacienty před transplantací nebo o onkologicky nemocné.

Jenže místo deklarovaných ohrožených pacientů očkovala tuto sobotu vakcínou od firmy AstraZeneca dobrovolné hasiče.

Z údajů zveřejněných na webu Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v ten den klinika lékařky Jarešové naočkovala celkem 29 lidí.

Šlo o 11 dobrovolných hasičů ze Suchodola, jak potvrdil velitel tamní výjezdové jednotky Jakub Bárta. Zda zbývajících 18 očkovaných byli hasiči z Lysolají, není jasné, protože jejich velitel Václav Vojtěch odmítl na dotazy redakce odpovědět. Zdůvodnil to tím, že je vázán mlčenlivostí.

Web ministerstva přitom přináší ještě další podrobnosti ze sobotního očkování lékařky Jarešové. Z uvedených 29 lidí bylo naočkováno 11 lidí mezi 18 až 39 roky. Dalším 18 očkovaným bylo mezi 40 až 59 roky. A nejstaršímu, který v sobotu vakcínu dostal, bylo mezi 60 až 64 lety.

Proč lékařka místo rizikových pacientů naočkovala dobrovolné hasiče, není jasné. Lucie Jarešová od neděle nebyla k zastižení. Nereagovala na zaslané zprávy a nikdo v její klinice nebral telefon.

„Sama se nabídla naše jednotky hasičů naočkovat a my jsme tuto nabídku přijali,“ tvrdil však už v neděli primátorův náměstek Petr Hlubuček.

Už v neděli pražská radní pro zdravotnictví Milana Johnová (Praha Sobě) uvedla, že očkovat jednotky dobrovolných hasičů není dovoleno.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v pondělí potvrdil, že se případem budou zabývat zástupci pražské koalice. „Jde o podezření na porušení pravidel registrovaným očkovacím místem,“ podotkl pro Seznam Zprávy Hřib.

A prověřuje to také krajský koordinátor Martin Ježek.

„Aktuálně jsme oslovili paní doktorku Jarešovou s žádostí o sdělení, jaký počet dávek a komu aplikovala v režimu takzvané zbytkové vakcíny,“ napsal Ježek.

Pro vysvětlení: takzvanou zbytkovou vakcínu mohou dostat hasiči, policisté nebo strážníci. Ale pouze ve chvíli, kdy by někde měly zbýt dávky z otevřené lahvičky.

„Může se stát, že na konci dne zbyde registrovanému očkovacímu místu otevřená lahvička s nevyočkovanými dávkami, protože například nedorazí zájemce s rezervací,“ popsal Hřib.

V takovém případě jsou podle něj kontaktováni hasiči, kteří jsou schopni operativně dorazit na očkovací místo. Jenže očkování dobrovolných hasičů v Lysolajích a Suchdole bylo nejspíše předem plánované. Dozvěděli se o něm minimálně o den dříve.

Na Facebooku hasiči z Lysolají a Suchodola potvrdili, že vakcínu dostali. A vyzdvihli v této souvislosti také náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Ten jim údajně očkování nabídl.

Foto: Facebook sboru dobrovolných hasičů, Seznam Zprávy

Dobrovolní hasiči potvrdili, že byli na očkování proti covidu-19.

Jak již bylo zmíněno, hasiči z Lysolají a Suchodola dostali vakcínu místo rizikových pacientů, které by koronavirus přímo ohrožoval na životě. Předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan po zveřejnění článku upřesnil své vyjádření. Také podle něho by se měl případ prošetřit.

„Nikdy jsem se nezastával a nezastávám předbíhání při očkování. Vycházel jsem z informací, že hasiči byli očkováni vakcínami, které by se jinak nevyužily. Jestli je pravda, že získali vakcínu neoprávněně, ať už jakkoliv, je to neobhajitelné - jsem pro, aby se to prošetřilo,“ napsal Rakušan, který je zároveň poslancem.

„Příslušníci integrovaného záchranného systému, kam zásahové jednotky sboru dobrovolných hasičů patří, jsou mezi nejohroženějšími skupinami charakterem jejich zaměstnání,“ uvedl Hlubuček.

Dobrovolní hasiči z Hlubučkových Lysolají přitom v posledních letech měli v průměru od dvou do čtyř zásahů za měsíc. Zatímco další pražské jednotky dobrovolných hasičů jich měly i třikrát tolik. Ty však na očkování proti covidu-19 zatím čekají.

Do článku jsme doplnili vyjádření předsedy hnutí Starostové a nezávislí Víta Rakušana.

Reklama

Doporučované