Hlavní obsah

Zpráva z očkování: Čtyři koordinátoři už to vzdali, i kvůli chaosu „nahoře“

Foto: vláda.cz

Zasahování do kompetencí koordinátora ze strany ministerstva zdravotnictví a také premiéra zmiňuje jako klíčový problém bývalý pražský koordinátor.

Reklama

Byl to totální chaos, nebylo možné mít téměř žádný vliv na přidělování vakcín, uvedl bývalý pražský očkovací koordinátor. V jiných regionech personální změny vysvětlují zvyšujícími se nároky.

Článek

Náročná práce krajských očkovacích koordinátorů má už první „oběti“. Z původní sestavy z konce loňského roku, která byla uvedena i v národní strategii očkování proti covidu-19, podle zjištění Seznam Zpráv už čtyři jména vypadla.

Naposledy k personální změně došlo na konci února v Plzeňském kraji. Tamního koordinátora, epidemiologa Petra Pazdioru, vystřídal lékař Fakultní nemocnice Plzeň a Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Robin Šín.

Krajští očkovací koordinátoři hrají v systému vakcinace klíčovou roli. Mají být v pravidelném kontaktu s ministerstvem zdravotnictví a na jejich pokyn se očkovací dávky rozdělují a rozvážejí na jednotlivá vakcinační centra v daném regionu, stejně tak k zapojeným praktickým lékařům. Dávají úkoly distributorům.

Téměř žádný vliv

„Skončil jsem z osobních důvodů, mám totiž souběžně i jiné pracovní povinnosti,“ uvedl bez dalších podrobností bývalý plzeňský koordinátor, profesor Petr Pazdiora, který je přednostou Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty v Plzni. Odmítl, že by v jeho odchodu sehrála roli i skutečnost, jak je vakcinace v Česku řízena z vládní úrovně.

Takové důvody svého odchodu totiž jako hlavní uvádí někdejší pražský očkovací koordinátor David Doležil, který je ředitelem Městské polikliniky Praha ve Spálené ulici.

Výslovně zmiňuje údajné neopodstatněné vměšování do průběhu očkování v metropoli ze strany předsedy vlády Andreje Babiše. Doležil funkci koordinátora opustil na konci ledna a od února jej nahradil Martin Ježek, který je ředitelem odboru zdravotnictví na pražském magistrátu.

„Totální chaos v řízení očkování a zasahování do kompetencí koordinátora ze strany ministerstva zdravotnictví, respektive pana premiéra,“ napsal redakci Doležil, když byl požádán, aby konkretizoval důvody svého odchodu. „V Praze nebylo možné mít téměř žádný vliv na přidělování vakcín do jednotlivých očkovacích center,“ uvedl také.

Navíc podle něho byly v lidech vyvolány falešné naděje o rychlosti očkování, které nebyly vůbec reálné.

Doležil tak dokresluje zkušenosti bývalého národního očkovacího koordinátora Zdeňka Blahuty, který v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak se opakovaně potýkal s premiérem Babišem, jenž loni v prosinci sám sebe pasoval do role vládního zmocněnce pro vakcinaci.

„Všechno několikrát musel schválit, mnohokrát to měnil. Největší jeho starost byla, aby byl vyfocený při přebírání první zásilky vakcín v Motole,“ řekl například na adresu premiéra Blahuta. Podobné zkušenosti s Babišem popsali i někteří hejtmani.

Není to práce pro lékaře

Změny na postech krajských koordinátorů se ale někde odehrávají jen proto, že samy kraje měly původně zkreslené představy o náplni této práce. To se stalo v Libereckém a Jihomoravském kraji.

V Libereckém došlo k výměně koordinátora už po několika dnech, kdy primáře infekčního oddělení liberecké nemocnice Adama Vitouše ve funkci vystřídal krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter.

„Ukázalo se, že krajský koordinátor se musí věnovat hlavně logistice vakcín, přičemž pan primář Vitouš se tomu věnoval hlavně po té lékařské stránce. Tudíž jsme po vzájemné dohodě přistoupili k této změně, ale s panem primářem stále spolupracujeme,“ vysvětluje střídání liberecký hejtman Martin Půta.

Na jižní Moravě vakcinaci původně koordinoval profesor Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno. Skončil v průběhu ledna. „Není to podle mne práce ani pro lékaře, ani pro farmaceuta, ale pro zkušeného manažera s velkým týmem schopných spolupracovníků. To platí na úrovni krajské i celostátní,“ řekl Husa po svém odchodu pro týdeník Respekt.

Vystřídal jej ale opět lékař, a to Lukáš Homola, který působí v brněnské Dětské nemocnici.

Co máme těm praktikům říkat?

I další krajští koordinátoři, kteří vydrželi až do dnešních dnů, se shodují, že jejich práce si při rostoucích dodávkách vakcín žádá stále vyšší manažerské výkony, na půl úvazku se už dost dobře dělat nedá.

„Je to celodenní práce na úkor normálního života,“ uvádí vakcinační koordinátor z Jihočeského kraje Petr Studenovský.

„Dělám teď 12 až 18 hodin denně. Tým, který mám k sobě, jsme teď dále rozšířili, abychom byli připraveni na to, až k nám začnou přicházet větší objemy vakcíny,“ říká koordinátor ze Zlínského kraje Jiří Lučan.

I on vidí problémy v komunikaci s vládními úřady, nicméně nikoho konkrétního nezmiňuje. „Hlavním problémem jsou neustálé změny v dodávkách a také v informacích, jak bude očkování dále postupovat,“ uvedl Jiří Lučan.

Jako příklad uvádí to, když na konci února ministr zdravotnictví Jan Blatný oznámil, že praktičtí lékaři mohou očkovat i lidi mladší 70 let, kteří jsou chronicky nemocní nebo je lékař vyhodnotí jako rizikové. „Ale co my máme těm praktikům říkat? Kdo je to rizikový pacient?“ uvedl začátkem minulého týdne pro Seznam Zprávy zlínský koordinátor, jaké oříšky k rozlousknutí mu vláda připravuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované