Hlavní obsah

Leninova socha ve stylu hry Minecraft rozčiluje ruské komunisty

V Krasnojarsku postavili papírového LeninaVideo: AP

 

Reklama

Na vztyčení papírové sochy Lenina reagovali podrážděně komunisté z Krasnojarsku. Podle nich jde o rouhání. Chtějí, aby socha zmizela a umělci byli potrestáni.

Článek

Dvoumetrová lepenková socha Vladimira Iljiče Lenina nově zdobí ruské město Krasnojarsk na jihu Sibiře. Autory jsou umělci Alexandr Zakirov a Ivan Tuzov ze skupiny City Stories.

Socha Lenina je umístěna před krasnojarským muzeem, které v minulosti hostilo výstavy podobného tématu. Komunistický revolucionář je zobrazen tak, jak v mnoha jiných ruských městech, tedy na podstavci se zdviženou paží.

„Lenin neznamená pro žádnou jinou generaci tolik, jako pro tu naši. Pro mě je stále živější než živý a svatější než svatý,” uvedla obyvatelska Krasnojarsku Taťána Ivanovna.

Vyobrazení Lenina se však nelíbí krasnojarským komunistům. Podle nich se totiž umělci rouhají a měli by být za své dílo potrestáni. „Pro mě je taková reakce šokující, nečekal jsem to. Nikdy bych si nemyslel, že bude politiky zajímat umělecké dílo. Je to jen lepenkový monument, ne reálný,” reagoval na postoj komunistů autor díla Alexandr Zakirov.

Papírová socha nebude k vidění dlouho. Z prostranství před muzeem má zmizet s příchodem tuhé sibiřské zimy.

Reklama

Doporučované