Hlavní obsah

Lepší než AstraZeneca. Británie může litovat odmítnuté francouzské vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Minulý měsíc vypověděla britská vláda smlouvu na dodávku 100 milionů vakcín od společnosti Valneva. Výsledky ze třetí fáze testování vakcíny ale ukazují, že nabízí větší ochranu před covidem-19 než ta od společnosti AstraZeneca.

Článek

Vakcína francouzské společnosti Valneva vytváří silnější imunitní odpověď než očkovací látka společnosti AstraZeneca, uvádí deník The Independent. Naznačují to výsledky studie ve třetí fázi testování této vakcíny. Podle deníku francouzská vakcína produkuje vyšší hladinu neutralizačních protilátek než očkovací látka vyvíjená ve spolupráci s Univerzitou v Oxfordu.

Stejně tak vakcína podle autorů studie vyvolává dobrou reakci imunitních buněk, konkrétně T-lymfocitů, tedy části imunitního systému, který se podílí na udržení dlouhodobé imunity. Podle společnosti také vědci registrovali jen minimum vedlejších účinků a žádné z nich nebyly závažné.

Třetí fáze testování probíhala na 4 012 dobrovolnících na 26 místech ve Velké Británii. Počet hlášených případů nákazy covidem-19 mezi účastníky studie byl podle společnosti podobný jako v případě vakcíny AstraZeneca nebo Pfizer, uvedla firma. U nikoho z dobrovolníků nakažených covidem-19 ale nedošlo k vážnému průběhu onemocnění, což podle vědců znamená, že vakcína může být účinná proti aktuálně dominantní variantě delta.

Valneva aktuálně usiluje o schválení nouzového použití očkovací látky od Evropské agentury pro léčivé přípravky a britského Regulačního úřadu pro léčivé přípravky a zdravotnické výrobky.

Dvoudávková vakcína Valneva je založena na jiné technologii než většina očkovacích látek dosud schválených západními regulátory. V Evropě jde o jedinou inaktivovanou očkovací látku v rámci klinických studií zaměřených na boj proti covidu-19. Čili je v ní virus „usmrcený“, to znamená, že nezpůsobuje onemocnění, ale přesto generuje imunitní odpověď.

Podobná technologie se podle agentury AFP používá zejména u vakcín proti chřipce. Podle firmy by mohla nabídnout výhody z hlediska „bezpečnosti, nákladů, jednoduchosti výroby a distribuce“ a „mohla by být přizpůsobena tak, aby poskytovala ochranu před mutacemi viru“.

Britská vláda přitom vypověděla smlouvu s francouzskou firmou Valneva na dodávku 100 milionů vakcín v polovině září. Jako důvod uvedla, že farmaceutický start-up porušil smluvní podmínky, informovala dnes agentura AP. Valneva v prohlášení popřela, že by podmínky smlouvy s britskou vládou porušila. Dříve uváděla, že dodávky vakcín do Británie bude schopna uskutečnit pouze tehdy, když nebudou vystaveny překážkám vývozu ze strany Evropské unie.

Británie byla jedním z prvních podporovatelů Valnevy, od její vakcíny si slibovala prostředek pro boj s různými variantami koronaviru. Ve smlouvě z loňského září souhlasila, že investuje miliony liber do firemního provozu ve Skotsku. Zavázala se také koupit 100 milionů dávek její covidové vakcíny s opcí na dalších 90 milionů. Podle agentury Reuters měl kontrakt hodnotu 1,4 miliardy eur (35,5 miliardy korun).

„Výsledky ze třetí fáze testování naznačují, že tohoto rozhodnutí může britská vláda ještě litovat. Ale zároveň díky tomu (vypovězení smlouvy) může být Valneva schopna poskytnout okamžitou dodávku této vakcíny jiným zemím, které mají problém se zajištěním jiných vakcín. Je to dobrá zpráva pro program Covax a země, které stále čekají na dodávky očkovacích látek,“ řekla veřejnoprávní BBC profesorka farmakologie na King's College v Londýně Penny Wardová.

Reklama

Související témata:

Doporučované